Visi įrašai
Verslui

Elektroninės parduotuvės kūrimas – nuo ko pradėti?

#

Verslui persikeliant į elektroninę erdvę iškyla daugybė klausimų: nuo ko pradėti prekybą internetu? Kiek man tai kainuos? Ar viską galiu padaryti pats? Nors internete atsakymų apstu, tačiau daugelis juos nori rasti vienoje vietoje ir pateiktus kuo glausčiau ir paprasčiau. Kadangi su verslu dirbame jau daugiau kaip dešimtmetį, dalinamės savo sukauptomis žiniomis apie internetinio verso kūrimą. Toliau šiame įraše aprašysime koks tas elektroninės parduotuvės kūrimas ir nuo kuo pradėti.

11 žingsnių, kaip atidaryti elektroninę parduotuvę:

1. Elektroninės parduotuvės idėja 💡

Jei planuojate elektroninės parduotuvės kūrimą, greičiausiai jau turite idėją, kuo norėtumėte prekiauti. Tačiau gal ja dvejojate? O gal idėjos dar neturite, tačiau norite pradėti verslą internetu ir dar tik ieškote sau tinkamos nišos? Šis žingsnis be galo svarbus jūsų verslo pradžiai ir tai turės įtakos visiems likusiems veiksmams.

Dažnai verslo idėja gimsta iš asmeninės patirties. Brian Chesky įkūrė Airbnb po to, kai kartą išnuomavo savo čiužinį ir už tai gavo pinigų; Jam Koum sukūrė WhatsApp programėlę supratęs, kad jam per brangu skambinti tėčiui į Ukrainą telefonu; Nick Woodman buvo pasipiktinęs negalėdamas nusifotografuoti ant banglentės ir tai jį paskatino sukurti veiksmo kamerą GoPro ir t.t.

Taigi, vienas iš būdų sugalvoti unikalią verslo idėją yra prisiminti save situacijose, kai buvote piktas ar nepatenkintas ir apsvarstyti, kas galėtų jums padėti tą situaciją išspręsti.

Kita vertus, galite tiesiog apsidairyti į jau egzistuojančius verslus aplink jus ir pagalvoti, kaip galite daryti tai, ką jie, tik geriau. Galbūt turite mėgstamą internetinę drabužių parduotuvę, bet jie nerodo, kaip drabužiai atrodo ant tikrų žmonių, o gal mėgstate maistą pirkti internetu, bet ši paslauga prieinama tik didžiuosiuose miestuose?

Sugalvokite verslo idėją ir pasidalinkite ja su draugais, šeima, pažįstamais. Nebijokite, kad ją kas pavogs, greičiausiai atvirkščiai, jei ji gera, susirasite bendraminčių ar net investuotojų.

#

2. Pavadinimas ir logotipas ✍️

Jūsų elektroninės parduotuvės pavadinimas turėtų ne tik reprezentuoti jūsų įmonę ir išskirti ją iš kitų, bet ir padėti jūsų klientams jus rasti, atspindėti jūsų veiklos rūšį.

Geri pavyzdžiai galėtų būti Shopify, Baldai 1, Elektromarkt ir t.t. Šių pavadinimų šaknys aiškiai nusako jų veiklos sektorių. Tai ypač naudinga pradedančioms, nedidelėms įmonės, kurios bent jau pradžioje nesiruošia išleisti daug pinigų savo vardo garsinimui.

Tačiau pavadinimas gali ir nieko nereikšti arba tiesiogiai neatspindėti jūsų internetinės parduotuvės nišos. Tokie pavadinimai kaip Zara, H&M, Apple, Uber yra trumpi žodžiai, kurie tiesiogiai nenupasakoja parduodamų produktų ar paslaugų. Vis dėlto tai visiems gerai žinomi vardai, jie trumpi, lengvai įsimenantys, lengvai parašomi, nesvarbu, kokia kalba kalbėtų klientas.

Galiausiai, atkreipkite dėmesį, ar tokio pavadinimo jau nėra, ar laisvas jo domenas.

Tuo pačiu pagalvokite ir apie savo elektroninės parduotuvės logotipą. Atkreipkite dėmesį į geruosius pavyzdžius ir didžiasias kompanijas. Apsvarstykite, ar norite, kad logotipas būtų stilizuotas jūsų pavadinimas, o galbūt tai bus ikona? Iš karto apgalvokite tokius aspektus kaip spauda, įsimintinumas, išskirtinumas, ar logotipas ne per smulkus ir bus lengvai atpažįstamas ir mobiliajame telefone, kokia turėtų būti jo reikšmė ir ar jį būtų galima animuoti?

Pirmines idėjas galite sugalvoti ir patys, o įgyvendinimą atiduoti laisvai samdomiems dizaineriams ar agentūroms, priklausomai nuo jūsų biudžeto. Jei šiuo metų logotipui lėšų skirti negalite, galite pasinaudoti ir nemokamomis programėlėmis, kurios paprastą logotipą sukuria už jus.

# Gero logotipo pavyzdys

3. Išsirinkite platformą arba turinio valdymo sistemą (TVS) 🤔

Nuspręskite kur kursite savo elektroninę parduotuvę. Žinoma, galima visą puslapį sukurti nuo pradžių, tačiau tai pareikalautų labai daug laiko ir IT resursų. Tad greičiausiai rinksitės vieną iš egzistuojančių platformų ar turinio valdymo sistemų (TVS).

Verta žinoti, kad platformose jūs greitai galėsite pasinaudoti jau paruoštais šablonais ir iš karto pradėti prekiauti internetu, kai tuo tarpu pasirinkdami TVS užtruksite ilgiau, tačiau galėsite pilnai prieiti prie savo sprendimo kodo, atlikti papildomus pakeitimus ir patobulinimus, kurie nėra siūlomi daugelio platformų. Galbūt turite pažįstamų, kurie turi elektroninį verslą ir gali jums patarti?

Atkreipkite dėmesį ir į įkainius, integracijos patogumą ir panašius rodiklius. Yra ir tokių platformų, kuriose integracija pradžioje gali būti nemokama.

Platformos elektroninių parduotuvių kūrimui (ieškantiems greičio):

Turinio valdymo sistemos (ieškantiems lankstumo):

#

4. Domeno registracija

Tobuliausiu atveju, jūsų domenas bus jūsų parduotuvės pavadinimas. Nedelskite ir užregistruokite jį kai tik nuspręsite dėl pavadinimo. Juk nenorėtumėte susikurti logotipą, svetainės dizainą, reklaminę medžiagą ir tada sužinoti, kad jūsų parduotuvės vardas jau yra naudojamas.

Pasidomėkite apie skirtingus būdus užregistruoti savo domeną. (Patarimas: galima rasti ir puslapių, siūlančių nemokamą registraciją pirmiems puslapio metams. Kita vertus, ši paslauga dažniausiai kainuoja nuo 1 iki 15 eurų per metus.)

5. SSL sertifikatas 🔐

SSL sertifikatas (ang. Secure Sockets Layer) yra rekomenduojama naudoti vartotojų duomenų apsaugos priemonė užsiimant prekyba internetu. Internete šį sertifikatą galima nusipirkti skirtingose vietose, tačiau yra ir tokių svetainių, kurios siūlo nemokamą sertifikatų išdavimą. Sertifikato instaliacijos instrukcijos taip pat visiems prieinamos internete.

6. Elektroninės parduotuvės dizainas 🎨

Daugelis sprendimų (puslapio kūrimo platformų bei TVS) siūlo iš anksto paruoštus, paprastus internetinės parduotuvės dizainus. Renkantis pagalvokite, ar jūsų parduotuvei svarbu turėti platų nuotraukų katalogą visoms prekėms atvaizduoti, o gal pakanka tik poros puslapių, kuriuose išvardinsite skirtingas paslaugas ir įkainius? Pasirinkite sau tinkamiausią ir judėkite toliau – viską galėsite tobulinti eigoje.

Elektroninės parduotuvės kūrimas

7. Prekių ar paslaugų patalpinimas 📸

Štai ir smagioji dalis! Patalpinkite visą reikiamą informaciją (nuotraukas, aprašymus, nuorodas, kainas) į savo elektroninę parduotuvę. Būkite kūrybingi, bet neužsižaiskite!

Prisiminkite, jog tokios detalės kaip geros kokybės nuotraukos bei aprašymai be klaidų didina pirkėjų pasitikėjimą jūsų elektronine parduotuve. Tad apsvarstykite į pagalbą pasitelkti fotografą, paprašykite draugų peržiūrėti parduotuvę, galbūt jie suras jūsų praleistas klaidas ir pan.

#

8. Įmokų surinkimas el. parduotuvėje 💰

Taigi, Jūsų klientas randa Jūsų parduotuvę internete, susiranda norimą prekę ar paslaugą, kurią norės pirkti. Yra daugybė skirtingų būdų įgalinančių Jus priimti apmokėjimą. Vis dėl to, daugiau nei 90 procentų elektroninių parduotuvių Lietuvoje įmokų surinkimui naudoja Paysera.

Pagrindinė to priežastis – konkurencingi įkainiai, tačiau taip pat savo klientams Paysera siūlo ir nemokamą techninę pagalbą norint įsidiegti įmokų surinkimą į el. parduotuvę bei paprastą integracijos procesą (integruotis Paysera galite vadovaudamiesi pagalbos puslapiu, video instrukcijomis). Jei tai jūsų pirmasis el. verslas, pirmus 3 mėnesius įmokas galėsite rinkti su nuolaida, kas taip pat labai naudinga pradedantiesiems šioje srityje.

Įmokų surinkimo išlaidas galima sutaupyti ir naudojant tokias paslaugas kaip mokėjimo inicijavimo paslauga – MIP. Tai alternatyva brangesnei Bank Link sistemai.

Pardavėjams dažnai būna svarbu, kad jie galėtų rinkti įmokas tiesiai į savo sąskaitą, o klientai galėtų atsiskaityti savo pasirinktu būdu – QR kodais, kortele, prisijungdami prie savo banko ar pavedimu. Pavyzdį, kaip atsiskaitymo procesas gali atrodyti klientui naudojantis Paysera įmokų surinkimu galite pamatyti payserademo.com.

#

9. Siuntų pristatymas 📦

Pagalvokite apie prekes ir paslaugas, kurias teikiate. Galbūt tai kursai internetu ir jums tiesiog užteks su apmokėjimo patvirtinimu klientui nusiųsti prisijungimo duomenis? O gal reikės pristatyti prekes į namus ir pasiūlyti kelis pristatymo variantus. Atkreipkite dėmesį į tai, ką siūlo jūsų konkurentai, tai jums gali sutaupyti laiko.

Yra tikrai nemažai skirtingų užsakymų pristatymo būdų. Galbūt jūsų parduotuvė nedidelė, pavyzdžiui, prekiaujate šviežiais kepiniais ar gėlėmis ir juos savo mieste galite pristatyti ir patys? O gal norėsite pristatinėti visoje šalyje, tuomet galite apsvarstyti Lietuvos pašto paslaugas įskaitant ir LP Express terminalus. Jei tai brangesnių prekių pristatymas ir norite klientams pasiūlyti skubų pristatymą iki namų durų ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje, tokias paslaugas teikia DPD. Kalbant apie dar platesnę, pasaulinę rinką, galite apsvarstyti DHL paslaugas ir t.t. Tam, kad sutaupytumėte laiko pigiausių ir tinkamiausių partnerių paieškai galite naudotis ir tokiomis paslaugomis kaip Siųsk pigiau, kurie pateikia kurjerių kainų bei pristatymo laiko palyginimus vienoje vietoje. 

10. Elektroninės parduotuvės įteisinimas 📄

Nepamirškite, jog prekiaudami internetu gautas pajamas turėsite įteisinti. Apgalvokite, kokio masto prekyba užsiimsite. Ar jums reikės steigti savo įmonę, o galbūt pakaks ir individualios veiklos pažymos ar verslo liudijimo?

Taip pat, jei jūsų elektroninėje parduotuvėje yra kaupiami vartotojų duomenys, tokie kaip elektroninis paštas, telefono numeris, vardas, pavardė, jums reikės užsiregistruoti į duomenų valdytojų sąrašą Valstybinėje duomenų inspekcijoje.

11. Reklama ir klientų pritraukimas 🗣

Galiausiai, praneškite savo esamiems ar potencialiems klientams apie tai, kad dabar jūsų paslaugos ar prekės yra pasiekiamos tiesiai iš namų. Pasidalinkite nuorodomis į savo elektroninę parduotuvę socialiniuose tinkluose, paprašykite savo draugų ir pažįstamų apsilankyti ir įvertinti jūsų puslapį.

Nepamirškite ir optimatizuoti savo puslapio pagal SEO reikalavimus - naudokite jūsų paslaugas apibūdinančius raktinius žodžiu, ypač pavadinimuose ir antraštėse, pažiūrėkite, kokius žodžius naudoja jūsų konkurentai ir pasistenkite pateikti išsamesnį, kokybiškesnį ir patrauklesnį turinį.

Tam, kad matytumėte savo puslapio statistiką (lankomumą, klientų apsipirkimo laiką ir pan.), puslapį užregistruokite nemokamoje Google Analytics sistemoje.

Pagalvokite, kur lankosi jūsų tikslinė auditorija ir pagal tai pasirinkite reklamos kanalus ir komunikacijos toną.

Savo elektroninę parduotuvę galite reklamuoti ir naudodamiesi tokiomis sistemomis kaip Google Ads, Microsoft Advertising, bei socialinių tinklų reklamos platformose.

Elektroninės parduotuvės kūrimas yra paprastesnis nei gali atrodyti. Yra begalės žmonių, kurie visai neseniai buvo jūsų vietoje – prekybos internetu pradžioje. Taigi, pasiryžkite, pasiskaitykite ir pradėkite! Nebuvo geresnio laiko nei dabar būti pasiekiamam internetu. Sėkmės!

Susiję straipsniai

#
Paslaugos

Paysera MIP: e. parduotuvių klientai nuo šiol galės atsiskaityti ir per Revolut

Nuo šiol, elektroninės parduotuvės, įmokoms rinkti naudojančios Paysera mokėjimo inicijavimo paslaugą MIP, savo pirkėjams galės pasiūlyti atsiskaityti ir per Revolut.

#
Verslas

Kaip pasirinkti tinkamą įmokų surinkimo internetu partnerį?

Įmokų surinkimo internetu paslauga (angl. payment gateway) tai sistema įgalinanti e. parduotuvės klientus saugiai ir paprastai sumokėti už pirkinius, o e. parduotuvei – šiuos mokėjimus gauti. Tai tarsi tiltas, jungiantis pirkėją su pardavėju.

#
Verslui

Kas yra atviroji bankininkystė, Antroji Mokėjimo paslaugų direktyva (angl. PSD2) ir mokėjimo inicijavimo paslauga?

Atviroji bankininkystė yra sistema, leidžianti dalintis finansine informacija, reikalinga finansų produktų ir paslaugų vystymui. Vienas iš tokių produktų, pagrįstas atvirąja bankininkyste yra mokėjimo inicijavimo paslauga, leidžianti klientams patogiai ir greitai atsiskaityti internetu, o pardavėjams priimti tokius mokėjimus netaikant banko mokesčių. Tai galima atlikti per trečiosios šalies mokėjimų operatorių, pavyzdžiui, Paysera.