Visos kategorijos
Asmeniniai finansai

Kaip apsaugoti Visa kortelės duomenis?

#

Dėl akivaizdžių priežasčių kiekvienas iš mūsų nori išsaugoti savo Visa kortelės duomenų privatumą. Tačiau kartais net ir patys atsargiausi žmonės atsipalaiduoja ir staiga savo sąskaitoje aptinka atliktus įtartinus pervedimus. Tokia situacija išgąsdintų kiekvieną. Laimei, mes turime gerų žinių – jūs galite užbėgti įvykiams už akių ir net išspręsti jiems jau įvykus. Nesvarbu, ar jūs ieškote išeities iš jau įvykusio pinigų nutekėjimo, ar žvalgotės prevencinių priemonių – mes paruošėme patarimų visiems.

Turinys:

Ką daryti sulaukus Visa kortelės

Tikime, kad sulaukę naujos mokėjimo kortelės nekantraujate ja pasinaudoti. Bet neskubėkite! Pradėkime nuo saugumo veiksmų, kurie užtikrins, kad jums tai kainuos tik tiek, kiek išleidžiate ir nė cento daugiau.

Nustatykite paskyros įspėjimus

Paskyros įspėjimų nustatymų dėka jūs galite greitai reaguoti į įtartinus pervedimus – apie bet kurį pervedimą sužinosite iškart jam įvykus. Šių pranešimų galite sulaukti elektroniniu paštu, SMS žinute arba tiesioginiu pranešimu telefono ekrane.

Paskyros įspėjimus galite nusistatyti per Paysera programėlę sekdami šias instrukcijas:

Pirmas žingsnis. Atsidarykite Paysera programėlę ir paspauskite nustatymų ikonėlę.

Antras žingsnis. Nustatymų meniu pasirinkite Pranešimai.

Trečias žingsnis. Skiltyje Mokėjimai paspauskite Išeinantys pervedimai.

Ketvirtas žingsnis. Pasirinkite, iš kurios sąskaitos norite gauti pranešimus. Galite pasirinkti ir kelis ar visus variantus.

Penktas žingsnis. Pasirinkite sumą, nuo kurios norite būtų informuoti apie pervedimus.

Taip pat rekomenduojame pasirinkti ir Patvirtinimo užklausos nustatymus. Tokiu atveju, norėdami atlikti prisijungimus ir pervedimus iš Paysera elektroninės bankininkystės, jūs galėtumėte tai padaryti tik patvirtinę veiksmą per Paysera programėlę.

Na, o jei norite užsitikrinti dar daugiau saugumo ir privatumo, jus gali sudominti ir Privatūs pranešimai. Ši funkcija suteikia galimybę nerodyti pinigų siuntėjo vardo ir gautos sumos pranešimuose.

#

Naudokitės programine įranga, skirta įrenginių apsaugai

Didelė dalis žmonių vis dar tiki, kad saugumą užtikrinanti programinė įranga yra reikalinga tik kompiuteriams.

Deja, šis įsitikinimas yra klaidingas. Niekam ne paslaptis, kad vis daugiau žmonių naudojasi savo išmaniaisiais telefonais kai pervedinėja pinigus, todėl išmanieji tapo sultingu taikiniu programišiams, o papildoma apsauga išmaniajam telefonui – būtina.

Bent minimaliai apsaugai užtikrinti, Paysera rekomenduoja pasirūpinti patikima antivirusine ir slaptažodžių tvarkyklės programine įranga.

Ką reikėtų visada prisiminti

Jeigu sekėte visas išvardintas rekomendacijas, jūs jau dabar padarėte didžiulį darbą dėl savo Visa kortelės duomenų saugumo. Tačiau norėdami išsaugoti šį indėlį, turite prisiminti ir keletą kitų veiksnių.

Niekada neatskleiskite savo asmeninių duomenų

Taip, tai – akivaizdu, bet nustebtumėte sužinoję kaip dažnai pasitaiko atvejų, kai žmonės atsipalaiduoja vienai minutei ir tada tenka susidurti su problemomis, kurių sprendimas užtrunka žymiai ilgiau.

Net jei jūsų banko sąskaita šiuo metu yra tuščia, sukčiai vis tiek gali ja pasinaudoti patalpindami pinigus, kuriuos išviliojo iš kitų žmonių. Tokiu atveju, jums gali tekti susidurti su teisinėmis problemomis, nepaisant to, kad su šia afera neturėjote nieko bendro.

Būtent dėl šių priežasčių norime ir toliau skatinti neatskleisti savo paskyros informacijos elektroniniu paštu, telefonг ar kitais būdais, įskaitant ir asmeninius pokalbius. Tiek Paysera, tiek bet kuri kita teisėta organizacija niekada neprašys jūsų slaptažodžio, sąskaitos ar paskyros informacijos.

Dažniausiai duomenų vagystės (angl. phishing) atvejai pasitaiko būtent per telefoninius skambučius, žinutes, apgaulingus puslapius ir įtartinus elektroninius laiškus. Tokiais būdais sukčiai apsimeta, kad yra iš licencijuoto banko ar kitos žinomos bendrovės ir siekia išgauti jūsų informaciją pasitelkdami spaudimą ar net grąsinimus.

Saugokitės skambučių ir žinučių iš Paysera

Faktas, kad sukčiai naudoja vis labiau pažengusias technologijas ir taktikas tam, kad išviliotų klientų Visa kortelės duomenis – mums tai visai ne paslaptis. Mes taip pat žinome, kad sukčiai, naudodamiesi technologijomis, net sugeba nustatyti savo telefono numerį pasivadinę Paysera.

Šiuo atveju siūlome prisiminti du pagrindinius principus:

  • Paysera niekada nesiųs jums žinučių, kuriose jūs būtumėte skatinami prisijungti prie savo paskyros ar pateikti savo paskyros informaciją. SMS žinučių iš mūsų galite sulaukti tik tuo atveju, jei nusistatėte atitinkamus Paysera paskyros pranešimus. Tokiose žinutėse mes niekada nepridėsime nuorodų.
  • Paysera perskambins jums, bet mes niekada neskambinsime jums pirmi. Jei sulaukiate skambučio iš Paysera, nepaisant to, kad nebandėte susisiekti su mūsų klientų aptarnavimu, rekomenduojame neatsiliepti. Labiausiai tikėtina, kad jums skambina sukčiai.

Lankykitės patikimuose elektroniniuose puslapiuose ir neišsaugokite Visa kortelės informacijos

Programišiai nuolat taikosi į elektronines parduotuves siekdami išgauti pirkėjų finansinę informaciją. Ar žinojote, kad vien 2021-aisias metais dėl internetinių sukčiavimų bendras pasaulinis nuostolis pasiekė net 20 milijardų JAV dolerių? Palyginus su 2020-aisiais metais, šis nuostolis pakilo daugiau nei 14 %.

Lankydamiesi elektroninėse parduotuvėse, visada prisiminkite šiuos principus:

  • Apsilankykite elektroninėje parduotuvėje įvesdami jos pavadinimą per Google paiešką. Nesilankykite joje sekdami nuorodą ar tiesiogiai suvedinėdami puslapio pavadinimą.
  • Apsipirkinėkite tik tose elektroninėse parduotuvėse, kurių adresas prasideda raidėmis HTTPS (ne HTTP) ir įsitikinkite, kad parduotuvė turi SSL sertifikatą.
  • Kad ir kokia saugi gali atrodyti elektroninė parduotuvė, niekada neišsaugokite savo Visa kortelės informacijos parduotuvės puslapyje.
  • Patikrinkite elektroninio puslapio adresą ir įsitikinkite, kad atsidūrėte ten, kur norėjote.
  • Naudodamiesi viešaisiais kompiuteriais, nepamirškite atsijungti.
#

Reguliariai tikrinkite savo paskyrą

Labiausiai tikėtina, kad pastebėsite įtartiną veiklą, jei reguliariai tikrinsite savo banko paskyrą ir seksite savo išlaidas. Kuo greičiau pastebėsite įtartinus pervedimus, tuo greičiau šis nesklandumas gali būti išspręstas.

Reguliariai pasitikrinkite, ar jūsų duomenys saugūs. Tai galite padaryti viešoje platformoje https://haveibeenpwned.com/. Taip pat rekomenduojame prenumeruoti pranešimus.

Pildykite savo Visa kortelę tik pagal poreikį

Štai ir aptarėme standartines saugumo priemones. Bet norėdami apsisaugoti, visada galime įdėti papildomų pastangų.

Mūsų rekomendacija – laikykite pinigus banko sąskaitoje ir pervedinėkite atskiras sumas į savo Visa kortelę tik tada, kai to tikrai reikia.

Apsipirkinėdami internetu, mokėkite per banką arba alternatyvias mokėjimo platformas

Jūs jau žinote, kas nutinka, kai apsipirkinėjate internetu nesaugiose elektroninėse parduotuvėse.

Kita vertus, net jei esate prisijungę prie saugaus interneto ryšio ir perkate iš patikimai atrodančių parduotuvių, įvedinėdami savo Visa kortelės duomenis tiesiai į elektroninės parduotuvės puslapį jūs vis tiek rizikuojate tapti duomenų nutekėjimo auka.

Bet leiskite išduoti jums paslaptį: jei susimokate per savo banką arba per alternatyvias mokėjimo platformas, elektroninė parduotuvė neturi jūsų Visa kortelės duomenų. Tai reiškia, kad jei elektroninė parduotuvė nėra patikima arba šios parduotuvės duomenys nutekinti, jūsų informacijos ten nebus, todėl ji nebus pavogta.

Paysera, PayPal, Apple Pay ir Google Pay yra tik keli alternatyvių mokėjimo platformų pavyzdžiai.

#

Blogiausio scenarijaus atveju (ar jį įtarus)

Įtariate, kad jūsų Visa kortelės duomenys nutekėjo? Visų pirma, giliai įkvėpkite. Kartu mes išspręsime šią situaciją, jums tereikia sekti paprastą procedūrą, o visa kita palikite mums.

Pirmas žingsnis. Dar kartą patikrinkite pervedimą

Jei greitai peržvelgėte ir neatpažinote išlaidos, neskubėkite daryti išvadų. Patikrinkite dar vieną ar kelis kartus, kur nukeliavo jūsų pinigai. Įmanoma, kad tiesiog pamiršote apie šį mokėjimą.

Antras žingsnis. Susisiekite su gavėju

Jei patikrinę pervedimą neprisimenate už ką jis, patariame susisiekti su gavėju tiesiogiai. Paklauskite, už ką buvo sumokėta, ir jei nesutinkate su šiuo mokėjimo, pabandykite susitarti dėl pinigų grąžinimo.

Trečias žingsnis. Laikinai užblokuokite kortelę ir kuo greičiau paskambinkite savo bankui

Jei esate įsitikinę, kad su jūsų kortelės duomenimis vyksta kažkas įtartino ar paspaudėte ant įtartinos nuorodos, siūlome pradėti nuo laikino kortelės blokavimo per Paysera programėlę. Norėdami atblokuoti kortelę, bet kada galite tai padaryti patys.

Laikinai užblokuoti Visa kortelę galite sekdami šias instrukcijas:

  1. Atsidarykite Paysera programėlę ir apačioje paspauskite Kortelės
  2. Paspauskite Laikinai blokuoti

Jei kažkas turi jūsų Visa kortelės duomenis, laikinai užblokavus kortelę, galimybės padaryti dar daugiau žalos nebebus.

Na ir paskutinis dalykas, kuriuo jums reikėtų pasirūpinti, yra skambutis mums. Nelaukite kitos dienos ar savaitės, nes mes galime pradėti tyrimą tik tuo atveju, jei klientas mums praneša apie problemą ne vėliau nei per tris mėnesius. Likusia proceso dalimi pasirūpinsime mes ir informuosime jus apie proceso eigą.

Nesidrovėkite atvykti į klientų aptarnavimo centrą Vilniuje arba susisiekite su Paysera telefonu: +37052071558; +37070017217 (rusų kalba); +44 20 80996963 (anglų kalba visą parą).

Susiję straipsniai

#
Paysera HQ

M. Plančiūnas: 8 būdai, kaip sukčiai gali pavogti banko kortelės duomenis jums to nepastebėjus

Kortelė saugiai guli mano piniginėje, o kažkas ją tuština atsiskaitydamas internete. Tai ne filmo apie pavogtą tapatybę anonsas. Tai vis dažniau pasitaikantis nusikaltimas. Užtenka trupučio neatidumo, nelaiku atsidurti netinkamoje vietoje ir kortelės duomenys gali iškeliauti sukčiams jums to nepastebint.

Marijus Plančiūnas, „Paysera“ Informacinių sistemų vadovas
#
Asmeniniai finansai

5 populiariausi finansinio sukčiavimo būdai: ar jus bandė taip apgauti?

Finansiniai sukčiai tampa vis išradingesni, o aukos savo pinigus sukčiams dažnai atiduoda savo noru – be jokio įsilaužimo ar smurto. Paysera, viena populiariausių įmokų surinkimo partnerių Baltijos šalyse bei tarptautinė finansinių technologijų įmonė, teikianti kasdienių finansų valdymo paslaugas, savo klientams pataria kaip netapti sukčių aukomis. Sužinokite, kokie yra 5 populiariausi triukai, kurių sukčiai griebiasi norėdami išvilioti jūsų pinigus.

#
Paysera HQ

Saugesnis apsipirkimas internetu: mokėjimai Visa kortele nuo šiol gali būti tvirtinami programėle

Mokėjimo korteles Visa turintys Paysera klientai, atsiskaitydami interneto parduotuvėse kortele, mokėjimus nuo šiol tvirtins su Paysera programėle. Programėlė pakeičia papildomą mokėjimų autorizavimą slaptažodžiais, kurie būdavo siunčiami SMS žinutėmis arba e. laiškais.