Visos kategorijos
Asmeniniai finansai

Kaip netapti internetinių sukčių auka?

#
Nesvarbu, šiandien balandžio 1-oji ar ne – internetiniai sukčiai negaišta laiko veltui. Paysera nuolat moko bei informuoja savo klientus, kaip išlikti atsargiems ir išvengti finansinių sukčių. Šiame įraše pasidalinsime keliais praktiniais patarimais, kuriais gali pasinaudoti kiekvienas Paysera klientas, siekdamas apsaugoti savo pinigus. 

Ar tikrai bendrauju su Paysera? 

Viena iš dažniausiai pasitaikančių klaidų, kurias vis dar daro net ir gerai technologijas išmanantys žmonės, yra savo asmeninės informacijos atskleidimas internetiniams sukčiams, kurie apsimeta jų finansinių įstaigų atstovais.

Mūsų ankstesniame blog'o įraše pasidalinome keliais naudingais patarimais apie tai, kaip sužinoti, ar tikrai bendraujate su Paysera, kur rasti mūsų oficialią kontaktinę informaciją, bei aptarėme keletą dažniausiai finansų sektoriuje pasitaikančių sukčiavimo atvejų. Skaityti daugiau > 

Programėlės funkcijos papildomam saugumui užtikrinti 📲 

Yra keletas mobiliosios programėlės funkcijų, užtikrinančių efektyvesnį jūsų lėšų saugumą. Jos užtikrina didesnį privatumą tvarkant kasdienius finansus. 

Privatus režimas 

Tikrindami savo sąskaitos likutį ar atlikdami pervedimą būkite tikri, kad niekas jums nežvilgčioja per petį. Įjunkite privatumo režimą, ir Paysera programėlė paslėps svarbią informaciją, pvz., jūsų sąskaitos likutį ar kitus duomenis.  Atidarykite Paysera programėlę > viršutiniame kairiajame kampe spauskite nustatymų ikonėlę (krumpliaratį) > Privatumas ir saugumas > įjunkite Privatumo režimą
#

Tapatybės patvirtinimas atliekant pervedimus 
Bijote, kad kas nors kitas gali turėti prieigą prie jūsų sąskaitos arba ja pasinaudoti, jei paliksite telefoną be priežiūros? Įjunkite autentifikaciją atliekant pervedimus. Kiekvieną kartą prieš siųsdami pinigus kitiems asmenims būsite paprašyti biometriniais duomenimis (pvz., piršto atspaudu) patvirtinti, kad tai tikrai jūs. 

Atidarykite Paysera programėlę > viršutiniame kairiajame kampe spauskite nustatymų ikonėlę (krumpliaratį) > Privatumas ir saugumas ir įjunkite autentifikaciją, pasirinkę Papildoma pervedimų apsauga.

Slaptažodžiu apsaugoti pervedimai
Atlikdami pinigų pervedimus dabar turite galimybę juos apsaugoti slaptažodžiu. Pinigai bus įskaityti į gavėjo sąskaitą tik jam suvedus jūsų sugalvotą slaptažodį.

Tai suteiks gavėjui papildomą garantiją, kad per klaidą savo pinigų neišsiųsite kitam asmeniui. 

Atidarykite programėlę > Naujas pervedimas > pasirinkite pervedimo tipą Paysera pervedimas > pateikite reikiamą informaciją > paspauskite Slaptažodis > įveskite norimą slaptažodį. Jį atskleiskite tik pinigų gavėjui. 

#

Kortelės apsauga
Su Paysera programėle galite lengvai tvarkyti savo korteles – bet kada užsisakyti, laikinai užšaldyti ar užblokuoti. Tam nereikia skambinti į klientų aptarnavimo centrą. 

Jeigu manote, kad pametėte kortelę, bet kada – net ir vidury nakties – atidarykite programėlę > Kortelės > Laikinai blokuoti. Jei kortelės rasti nepavyko, taip pat galite ją užblokuoti visam laikui ir užsisakyti naują. 

#

Biometrinė autentifikacija 
Prisijungimas prie programėlės yra apsaugotas naudojant biometrinius autentifikavimo būdus, pvz., „Touch ID“ ir „Face ID“, jei ši funkcija yra jūsų telefone. 

Tai suteikia papildomo saugumo ir garantuoja, kad tik jūs turėsite prieigą prie jūsų sąskaitų.

Pranešimai apie lėšų pokyčius 
Gaukite pranešimą, kai pinigai pasiekia arba palieka jūsų e. piniginę. Gaukite trumpąsias žinutes, kai mokate kortele, atliekate periodinį mokėjimą ir kt. 

Šią funkciją įjunkite prisijungę prie programėlės ir pasirinkę Nustatymai (krumpliaratis) > Pranešimai.

Visi šie patarimai – tai maži apsaugos barjerai, skiriantys jus nuo finansinių sukčių, kurie pasinaudos kiekviena spraga, kad pasipelnytų iš skubančių žmonių. Kitą kartą, kai svarstysite, ar tikrai verta dėti papildomas pastangas, kad apsaugotumėte savo pinigus, pagalvokite, kad ši apsaugos funkcija jums kainuos tik kelias minutes, o priešingu atveju nuostoliai gali būti skaičiuojami tūkstančiais.

Susiję straipsniai

#
Asmeniniai finansai

Kaip išvengti sukčių ir apsaugoti savo pinigus?

Šiandien finansiniai sukčiai gali būti itin profesionalūs – elgtis mandagiai, laisvai ir intelektualiai kalbėti, kreiptis į jus vardu bei palinkėti gražios dienos. Vis dėlto, neapsigaukite. Kalbėdami telefonu, niekada neatskleiskite svarbios informacijos, tokios kaip PIN ar CVV kodai, kortelės numeris ar galiojimo data, prisijungimo duomenys ir pan. – Paysera konsultantai jų niekada neklaustų. Jei gavote tokį prašymą – tai pirmas ženklas, kad kalbate su telefoniniu sukčiumi.

#
Paslaugos

Paysera klientus aptarnaus visą parą

Nuo kovo 1-osios Paysera anglų kalba klientus aptarnaus visą parą, kiekvieną dieną. Konsultuotis bus galima telefonu, elektroniniu paštu ir gyvo pokalbio (angl. live chat) formatu internetinėje svetainėje.

#
Paysera HQ

Kaip perkant dovanas internetu neįteikti „dovanėlės“ sukčiams?

Lapkritis garsėja išpardavimais ir akcijomis, kurias vainikuoja Juodojo penktadienio savaitgalis. Gruodį į pirkinių krepšelius keliauja kalėdinės dovanos. Tačiau mokėjimus e. parduotuvėse apdorojanti Paysera primena, kad metų gale į e. parduotuves lankytojus vilioja ne tik sąžiningi prekybininkai, o ir šiuo laikotarpiu aktyvesni sukčiai. Todėl perkant internetu ir pamačius stebėtinai mažą kainą patariama nepamesti galvos ir vengti impulsyvių sprendimų, o verčiau atkreipti dėmesį į kai kuriuos sukčių naudojamus masalus pirkėjams privilioti.