Visos kategorijos
Paysera HQ

Kaip perkant dovanas internetu neįteikti „dovanėlės“ sukčiams?

#
Lapkritis garsėja išpardavimais ir akcijomis, kurias vainikuoja Juodojo penktadienio savaitgalis. Gruodį į pirkinių krepšelius keliauja kalėdinės dovanos. Tačiau mokėjimus e. parduotuvėse apdorojanti Paysera primena, kad metų gale į e. parduotuves lankytojus vilioja ne tik sąžiningi prekybininkai, o ir šiuo laikotarpiu aktyvesni sukčiai. Todėl perkant internetu ir pamačius stebėtinai mažą kainą patariama nepamesti galvos ir vengti impulsyvių sprendimų, o verčiau atkreipti dėmesį į kai kuriuos sukčių naudojamus masalus pirkėjams privilioti.

iPhone už 300 Eur?

Tūkstantį eurų kainuojantys išmanieji telefonai po kelis šimtus, 100 Eur už 300 Eur vertės laikrodį ar keliasdešimt eurų už 200 Eur kainuojančius sportinius batelius – tai pavyzdžiai, kaip netikros parduotuvės vilioja pirkėjus, kurie ieško geriausių kainų prieš didžiausias metų šventes. 

„Kai kalbame apie nuolaidas, stebuklų nebūna, – sako Marius Pareščius, Paysera viceprezidentas ir kibernetikos ekspertas, – Mažmenininkai iš didmenininkų gauna 5-20 % nuolaidas, todėl pagal tai galima orientuotis. Jei jus dominanti prekė vienoje e. parduotuvėje daugiau nei 20 % pigesnė nei kitur, o pati e. parduotuvė nauja ar jums visai nepažįstama, patarčiau prieš perkant pasitikrinti”. 

#
Paysera viceprezidentas ir kibernetinio saugumo ekspertas Marius Pareščius

Į ką atkreipti dėmesį?

Pasak M. Pareščiaus, sukčiai išmoko klonuoti saugumą anksčiau žymėjusius sertifikatus, todėl reikia atkreipti dėmesį į kitus faktorius, bylojančius apie parduotuvės legitimumą. 

Pabandykite paskambinti į parduotuvę bei patikrinti jos registracijos adresą – tai mažiausiai, ką galite padaryti, jei turite įtarimų, ar parduotuvė iš tikrųjų egzistuoja. 

Ar parduotuvė turi paskyras socialiniuose tinkluose? Gal matote kitų pirkėjų atsiliepimus ar komentarus? Ar parduotuvė įkurta įmonės vardu, o įmonę galite lengvai rasti rekvizitai.lt? Šios detalės taip pat gali parodyti tikrąjį e. parduotuvės veidą. 

Jei pardavėjas prašo pinigus pervesti tiesiogiai į jo sąskaitą – taip pat susimąstykite. Didžioji dalis e. parduotuvių suteikia galimybę pirkėjams atsiskaityti jiems patogiausiais būdais – per elektroninę bankininkystę, kortele ar pan. 

Atsargūs būkite ne tik e. parduotuvėse, bet ir e. bankuose  

Prieškalėdiniai išpardavimai, šventinis skubėjimas ir ribotos nuolaidos apsuka galvas ir iki pat Naujųjų nuolatiniame skubėjime ne tik apsiperkame, bet ir apskritai gana apdairiai tvarkome savo finansus – esame pasiruošę paišlaidauti daugiau nei įprastai. 

Šiame skubėjime nepamirškite patikrinti ne tik e. parduotuvių, bet ir elektroninės bankininkystės svetainių. Atkreipkite dėmesį, ar prisijungimo prie banko duomenis vedate oficialiame banko puslapyje, aklai netvirtinkite kiekvieno prisijungimo kodo, patikrinkite, ar jis tikrai sutampa su kodu, matomu ekrane, ir pan. 

Jei tarp gausybės kalėdinių pervedimų ir pirkinių pamatysite apmokėjimus nepažįstamuose puslapiuose – iš karto susisiekite su savo finansų įstaiga. 

Susiję straipsniai

#
Asmeniniai finansai

Juodojo penktadienio išpardavimai 2021 – TOP 10+
e. parduotuvių

Juodojo penktadienio išpardavimai – tai puiki proga įsigyti Kalėdines dovanas pigiau. Dalinamės su jumis lietuviškomis parduotuvėmis, kurios planuoja ar net jau paskelbė Juodojo penktadienio nuolaidas savo e. parduotuvėse. P.S. Daugelyje jų, atsiskaitydami per savo Paysera sąskaitą, papildomai atgausite ir dalį sumokėtų pinigų. 

#
Asmeniniai finansai

Kaip išvengti sukčių ir apsaugoti savo pinigus?

Šiandien finansiniai sukčiai gali būti itin profesionalūs – elgtis mandagiai, laisvai ir intelektualiai kalbėti, kreiptis į jus vardu bei palinkėti gražios dienos. Vis dėlto, neapsigaukite. Kalbėdami telefonu, niekada neatskleiskite svarbios informacijos, tokios kaip PIN ar CVV kodai, kortelės numeris ar galiojimo data, prisijungimo duomenys ir pan. – Paysera konsultantai jų niekada neklaustų. Jei gavote tokį prašymą – tai pirmas ženklas, kad kalbate su telefoniniu sukčiumi.

#
Asmeniniai finansai

Kaip atgauti dalį pinigų perkant internetu?

Perkant internetu yra populiaru naudoti įvairius nuolaidų kodus, rinktis prekes pagal kainą ir ieškoti kitų būdų, kaip sutaupyti pinigų. Vienas iš tokių būdų – pinigų grąžinimas už jūsų pirkinius. Daugelis nežino, tačiau e. parduotuvėse, kurios naudoja Paysera įmokų surinkimo paslaugą, galima atgauti dalį išleistų pinigų, jei už pirkinius atsiskaitoma per Paysera sąskaitą. Skaitykite toliau ir sužinokite, kaip tai veikia.