Prevenirea spălării banilor

Ce este prevenirea spălării banilor?

Spălarea banilor – înseamnă acțiunile efectuate cu scopul de a legaliza banii sau alte bunuri dobândite prin mijloace infracționale sau de a le ascunde originea. Astfel de acțiuni sunt efectuate, de obicei, de către dealerii de droguri, grupurile criminale organizate, teroriștii, pirateriștii fiscali, contrabandiștii, funcționarii corupți și persoanele înrudite.
Prevenirea spălării banilor reprezintă implementarea unor măsuri relevante pentru a preveni o astfel de activitate ilegală.
Măsurile împotriva spălării banilor și finanțării terorismului, aplicate de instituție:

  • “Procedura de cunoaștere a clientelei;
  • Procedura de identificare a clientului;
  • Monitorizarea continuă a relațiilor de afaceri ale clienților;
  • Detectarea și suspendarea tranzacțiilor suspecte.

De ce colectăm date?

În conformitate cu Legea privind prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului din Republica Lituania, instituția financiară trebuie să monitorizeze tranzacțiile și să informeze autoritățile responsabile cu privire la orice operațiuni suspecte; astfel, instituția financiară trebuie să solicite date de fiecare dată când există suspiciuni că o activitate ilegală este efectuată sau poate fi efectuată. Furnizorii de servicii de plată respectă principiul „"Cunoașteți-vă clientul"“. Punerea în aplicare a acestui principiu contribuie la prevenirea spălării banilor și la protejarea clienților împotriva fraudei.

Toate datele despre clienți și activitatea acestora sunt colectate și utilizate numai în acest scop. Paysera protejează toate informațiile primite de la client în timpul relației de afaceri.

Instituțiile de plăți sunt evaluate de autoritățile de supraveghere, –  Serviciul de Investigare a Criminalității Financiare (FCIS) din cadrul Ministerului de Interne și Banca Lituaniei , în ceea ce privește respectarea regulamentelor anti-spălare a banilor și finanțarea terorismului.

Ce acțiuni întreprinde Paysera?

În cazul în care există întrebări privind scopul plății sau originea fondurilor transferate de client, clientului i se solicită să furnizeze informații (acorduri, facturi sau alte documente) care justifică plata.
Toate instituțiile care furnizează servicii de plată și autoritățile de supraveghere respectă aceste principii în mod unitar și cooperează în interesul scopului comun - de a asigura bunăstarea societății.

Datele mele vor fi în siguranță?

Paysera se asigură că toate datele transmise sunt utilizate în limitele definite de lege. Confidențialitatea și protecția datelor sunt prevăzute de cerințele din Legea Republicii Lituania, de alte acte juridice și de dispozițiile Politica de confidențialitate. De asemenea, clientul trebuie să își protejeze datele personale și să nu le dezvăluie niciunei terțe persoane.

Ce se întâmplă dacă refuz să furnizez date sau furnizez date incorecte?

În cazul în care clientul refuză să furnizeze date personale sau informații despre activitatea lor, beneficiari reali, originea fondurilor sau furnizează date incorecte sau false, Paysera trebuie să reacționeze la astfel de acțiuni suspecte și să informeze autoritățile responsabile. De asemenea, în conformitate cu Acordul General privind Serviciile de Plata, Paysera poate suspenda operațiunile efectuate de către o persoana sau o companie, și chiar să rezilieze relațiile de afaceri cu clientul.