Visos kategorijos
Asmeniniai finansai

Kaip būti savo paties buhalteriu? 5 patarimai, kaip geriau valdyti pinigus

money management tips
Lapkričio 10 d. minima tarptautinė buhalterių ir auditorių diena. Tačiau neretai daugelis iš mūsų patys turime būti savo buhalteriais. Todėl nusprendėme pasidalinti keliais naudingais patarimais, kurie palengvins kasdienį finansų valdymą! 👇

1. Atsidėkite pinigų 🐷

Tai itin paprastas ir dažnai girdimas patarimas, tačiau tik nedaugelis juo iš tiesų pasinaudoja. Jei turite Paysera sąskaitą, galite turėti tiek sąskaitų taupymui, kiek jums reikia – atostogoms, juodai dienai, naujam automobiliui ir t. t.

Daugelis žmonių, tvarkydami savo pinigus, naudoja 50 30 20 taupymo taisyklę. Esame apie tai detaliai rašę ir anksčiau: Kaip taupyti pinigus – 50 30 20 taisyklė. .

money management tips

2. Valdykite išlaidas kortele 💳

Kai žmonės pradėjo naudoti elektroninius pinigus, sekti savo išlaidas leidžiant laiką su draugais ar apsipirkinėjant tapo dar sunkiau, nes, kitaip nei anksčiau, nematome, kaip iš piniginės dingsta grynieji pinigai. Todėl itin svarbu rasti būdus, kaip stebėti savo išlaidas skaitmeniniu būdu.

Jei turite Visa kortelę, svarbu žinoti, kad kortelės sąskaita yra atskira nuo jūsų mokėjimo sąskaitos. Tai reiškia, kad galite išleisti tik tiek, kiek iš anksto pervedėte į savo kortelę. Tai patogus ir naudingas būdas neišleisti per daug pinigų linksminantis mieste, be to likę jūsų pinigai bus saugūs, jei kartais prarastumėte kortelę.

money management tips

3. Apmokėkite sąskaitas laiku 🚰

Nevėluodami apmokėti mėnesinių sąskaitų, ugdome sveikus finansų valdymo įpročius, kurie bus itin naudingi jūsų santykiams su pinigais. Kita vertus, atsitiktinis sąskaitų apmokėjimas nesukuria įpročio ir netgi gali kelti stresą bei baimę kas mėnesį pavėluoti atlikti mokėjimą. Tai kartais gali baigtis netgi papildomomis išlaidomis.

Therefore, where possible it is good to set recurring monthly or weekly payments to be made automatically from your account. This works especially well for bills that are exactly the same every time. You can set up recurring payments in the Paysera app if needed. 

4. Apie skolas priminti būtina 👋

Sumokėjote už pietus, o draugas taip ir neatsiuntė jums pinigų? Neturėtumėte jaustis blogai primindami draugams apie skolas. Tvarkyti savo finansus yra būtina, o skolų susigrąžinimas yra vienas iš būdų tai padaryti.

Tačiau paprašyti pinigų garsiai vis tik gali būti nepatogu. Todėl galima rasti būdų paprašyti pinigų, kurie nebūtų tokie asmeniški. Jei ir jūs, ir jūsų draugas turite Paysera sąskaitą – tai labai paprasta. Galite tiesiog nusiųsti pinigų prašymą, o jūsų draugui tereikės jį patvirtinti savo mobiliojoje programėlėje. Daugiau apie bendrų lėšų tvarkymą skaitykite ankstesniame mūsų blog'o įraše >

money management tips

5. Nepraraskite pinigų dėl infliacijos 💸

Kai santaupos siekia tūkstančius, turėtumėte pagalvoti, kaip išsaugoti savo pinigų vertę bėgant laikui. Šiandien už 10 EUR negausite tiek pat, kiek už 10 EUR būtumėte gavę prieš 10 metų. Todėl turėtumėte apsvarstyti galimybę investuoti pinigus padedant patyrusiam ir nešališkam finansų patarėjui arba saugoti juos kokia nors forma, kuriai infliacija įtakos neturi, pavyzdžiui, auksu.

Susiję straipsniai

#
Asmeniniai finansai

Bendra poros sąskaita ir kiti būdai apjungti šeimos finansus

Bendras būstas, bendras automobilis, bendra buitis – visa tai dažniausiai reiškia bendrus šeimos finansus. Finansinėms technologijoms populiarėjant, bendros išlaidos bei santaupos tampa norma ir jaunoms poroms nebereikia nedrąsiai priminti vienas kitam apie skolas ar pamirštus komunalinius mokesčius. Tokios naujovės kaip bendra sąskaita, bendros santaupos ar pinigų prašymo funkcija ne tik įveda skaidrumo į šeimos finansus, bet gali išgelbėti ir romantinius santykius. 

#
Asmeniniai finansai

Naujametiniai pažadai: kaip taupyti pinigus – 50 30 20 taisyklė

Vienas iš dažniausių naujametinių pažadų – geresnis asmeninių finansų tvarkymas išsvajotam daiktui ar saugesniam rytojui. Išleidę savo santaupas gruodžio išpardavimuose, dažnai sausį nuvalome dulkes nuo seniai pamirštos kiaulės taupyklės. Tačiau kiek užtrunkame tą pažadą sulaužyti? Tad vis dėlto, kaip taupyti pinigus? Bei kaip pasinaudoti 50 30 20 taisykle? 

#
Asmeniniai finansai

Infliacija Lietuvoje: kas tai yra ir kaip apsisaugoti?

Dar prieš Covid-19 pandemiją pasaulyje prasidėjo kalbos apie ekonominę krizę, infliaciją, ir apskritai artėjančius finansinius iššūkius. Mėnesinė infliacija Lietuvoje pagal suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI) rugsėjo mėnesį buvo 0,4 %, o tai yra normalus ir net geras rodiklis. Vis dėlto, kad ir maža infliacija, bet vis tik infliacija vyksta nuolatos ir kasmet, tad žmonės ar įmonės, turinčios didesnių santaupų ieško įvairių būdų, kaip neprarasti savo pinigų vertės ilgalaikėje perspektyvoje.