Visos kategorijos
Paysera HQ

Naujasis Paysera vadovas G. Mežetis ves bendrovę ir į bankininkystės verslą

#
Fintech bendrovės Paysera valdyba naujuoju įmonės generaliniu direktoriumi nuo vasario 1 d. paskyrė  Gintautą Mežetį. Vienas iš pagrindinių iššūkių naujajam vadovui yra sklandi Paysera plėtra ir į bankininkystės verslą. Naujojo Paysera vadovo kandidatūrai gruodžio mėnesį pritarė Lietuvos bankas.

“Paysera yra auganti, pelninga ir save finansuojanti bendrovė. Tai reta, man imponuojanti sąjunga fintech versle, - sako G. Mežetis. - Vienas pagrindinių iššūkių man prisijungus prie Paysera yra verslo plėtra į superprogramėlę ir bankininkystę. Į Paysera atėjau iš viešojo sektoriaus, valstybės keliami reikalavimai man gerai suprantami, todėl asmeniškai sieksiu, kad plėtra vyktų sklandžiai, laikantis visų teisės aktų ir reguliatoriaus reikalavimų bei bendradarbiaujant.”   

Pasak G. Mežečio, naujasis bankas turės specializuoto banko licenciją, o juridinis pavadinimas bus Paysera Bank, UAB. Lietuvos ir Europos centrinio bankų sprendimo dėl naujojo banko licencijos laukiama 2022 m. pirmąjį pusmetį.  Europos centrinis bankas (ECB) paraišką jau įvertino bei daugiau klausimų kol kas nėra. Nuo paraiškos pateikimo praėjo 8 mėnesiai.

“Didesnė bankų konkurencija yra prielaida mažėti įkainiams vartotojams bei impulsas pasitempti visai rinkai. Todėl augantis lietuviško kapitalo bankų skaičius yra pozityvi žinia verslui, kuriam aktualus finansavimas, ir indėlininkams, kurie ieško bent dalinės apsaugos nuo pinigų nuvertėjimo”, - teigia G. Mežetis.

Prieš prisijungdamas prie Paysera G. Mežetis pastaruosius dvejus metus vadovavo Informacinės visuomenės plėtros komitetui prie Susisiekimo ministerijos. Jam vadovaujant buvo paleistas Lietuvos atvirų duomenų portalas, Valstybės informacinių technologijų paslaugų valdymo informacinė sistema ir valstybės IT konsoliduota debesijos infrastruktūra. Be to, per “E-valdžios vartus” buvo suteikta autentifikavimo paslauga, padėjusi pagrindą registruotis skiepui nuo Covid-19. G. Mežetis yra įgijęs fizikos-ekonomikos išsilavinimą Vilniaus universitete ir studijavo tarptautinį marketingą Upsalos universitete (Švedija).

Jis pakeitė generalinės direktorės pareigas laikinai ėjusią Žydrūnę Putelytę, toliau tęsiančią darbą kaip naujojo vadovo pavaduotoja. Ji įmonės vairą buvo perėmusi pereinamuoju laikotarpiu po to, kai rugsėjį iš savo pareigų pasitraukė Vytenis Morkūnas, įmonei vadovavęs ketverius metus. 

Neaudituotais duomenis, Paysera LT pajamos 2021 m. sudarė 13,2 mln. Eur, o neaudituotas grynasis pelnas sudarė 2,1 mln. Eur.

Pagrindinė Paysera veikla Baltijos šalyse yra mokėjimų apdorojimas interneto parduotuvėse. Padedanti priimti mokėjimus 13 tūkst. e. parduotuvių įvairiose šalyse, bendrovė yra viena didžiausių nebankinių mokėjimo operatorių Baltijos šalyse. Mokėjimų surinkimą kortelėmis, per bankus, fintech bendroves, tarptautines atsiskaitymo sistemas Paysera siūlo 20-yje Europos šalių. Tuo tarpu Paysera programėlė telefone apjungia vis daugiau nefinansinių, o ir laisvalaikio paslaugų, tuo laipsniškai virsdama superprogramėle. Istoriškai Paysera yra pirmoji Lietuvos elektroninių pinigų įstaiga, licenciją gavusi 2012 m. 

2021 m. Paysera aptarnaujamose e. parduotuvėse pirkėjai išleido beveik 600 mln. Eur, panašiai kaip ir užpernai. Per Paysera programėlę ir e. bankininkystę klientai pernai pervedė 6,5 mlrd. Eur, arba 38 proc. daugiau nei metais anksčiau.

Paysera įmonių tinklas Europoje plečiasi jungtinės veiklos principu, prie tinklo prijungdamas įvairių šalių bendroves, kurias steigia ir valdo patyrę vietos verslininkai. Tinklo įmonės veikia Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Rumunijoje, Bulgarijoje, Albanijoje, Kosove ir Sakartvele. 

Apie Paysera

„Fintech“ bendrovė Paysera teikia greitas, patogias, prieinamas finansines ir susijusias paslaugas visame pasaulyje. Įmonė apdoroja mokėjimus e. parduotuvėse, teikia pinigų pervedimo, valiutos konvertavimo paslaugas, klientams išduoda Visa mokėjimo korteles. Pradėjusi veiklą 2004 m. Vilniuje, bendrovė vėliau tapo pirmąja Lietuvoje elektroninių pinigų įstaiga (EPĮ), o šiandien Paysera yra tarptautinis „fintech“ tinklas, kurio įmonėse 15 pasaulio miestų dirba per 300 žmonių. Programėlę atsisiuntus daugiau nei milijonui naudotojų, Paysera virsta superprogramėle, teikiančia finansines ir laisvalaikio paslaugas visame pasaulyje.