Visos kategorijos
Visuomenė

Per fintech labirintus: sąvokų sąrašas jūsų patogumui

Fintech company terms explained.
KYC, PPP, API... Esate girdėję šiuos žodžius, bet ar žinote, ką jie reiškia? Ne? Suprantame, kad kartais fintech kalba atrodo paini. O ką apskritai reiškia žodis „fintech“? Viską jums paaiškinsime šiame blogo įraše. Ar pasiruošę iššifruoti fintech žodyną?

Fintech

Fintech yra dviejų žodžių – finansai ir technologijos – junginys. Taigi, ši sąvoka reiškia paprastą finansų valdymą pasitelkiant technologijas.

Atviroji bankininkystė

Atviroji bankininkystė leidžia bankams realiuoju laiku saugiai dalintis jūsų duomenimis su kitomis įmonėmis ar programėlėmis, žinoma, tik gavus jūsų leidimą. Tuo tarpu jūs galite patogiau tvarkyti pinigus, palyginti produktus ir atrasti naujas paslaugas. Pavyzdžiui, galite susieti savo banko sąskaitą su biudžeto planavimo programėle, kad stebėtumėte savo išlaidas.

PSD2 (Antroji mokėjimo paslaugų direktyva)

PSD2 yra ES direktyva, skatinanti konkurenciją ir inovacijas mokėjimų srityje. Ji leidžia ne bankams, o, pavyzdžiui, technologijų ir mažmeninės prekybos įmonėms, siūlyti mokėjimo paslaugas. Tuo tarpu bankai (gavę sutikimą) su jomis privalo pasidalinti klientų duomenimis. Todėl klientai, norėdami valdyti savo finansus ir atlikti mokėjimus, gali pasirinkti geresnes paslaugas.

Mokėjimo vartai

Mokėjimo vartai yra patogus įrankis, sujungiantis e. parduotuvės svetainę su mokėjimo paslauga. Šis įrankis padeda svetainei saugiai apdoroti mokėjimus internetu.

Ar jau išbandėte Paysera Checkout? Tai mūsų sukurtas įrankis, pelnęs daugiau nei 13 000 e. parduotuvių pasitikėjimą dėl patrauklių kainų, populiariausių e. parduotuvės klientams mokėjimo būdų ir galimybės priimti mokėjimus įvairia valiuta. Pasinaudokite šiais privalumais savo e. parduotuvei!

BIN (banko identifikavimo numeris)

Banko identifikavimo numeris yra pirmieji šeši kredito ar debeto kortelės skaitmenys. Pagal juos galima nustatyti banką, kuris išdavė kortelę. Šie skaitmenys padeda greičiau atlikti operacijas ir užkirsti kelią sukčiavimui.

BNPL („Pirkite dabar, mokėkite vėliau“)

BNPL suteikia galimybę pirkti dabar, o sumokėti vėliau mažesnėmis įmokomis. Tai lyg minipaskola pirkiniams, dažniausiai be palūkanų (jei grąžinama laiku).

E. piniginė

E. piniginė yra skaitmeninė paslauga, kuri leidžia atlikti elektronines operacijas, pavyzdžiui, pirkti prekes internetu ar pervesti pinigus. Pasinaudodami kredito ar debeto kortele arba banko pervedimu į savo e. piniginę galite įdėti pinigų. Tai lyg virtuali jūsų piniginės, kurią nešiojatės rankinėje ar kišenėje, versija, tik skirta naudoti internete.

Paysera e-wallet example.

NFC (keitimosi duomenimis trumpu atstumu technologija)

NFC mokėjimai yra greitas ir saugus būdas mokėti telefonu ar specialia kortele prisilietus prie suderinamo įrenginio. Šiuos dažnai parduotuvėse ir restoranuose naudojamus bekontakčius mokėjimus palaiko tokios programėlės kaip Apple Pay, Google Wallet ir Samsung Pay.

POS (prekybos vieta)

POS sistema – tai įrankis, kurį verslai naudoja valdydami pardavimus, registruodami operacijas, stebėdami atsargas ir klientų duomenis. Tai gali būti kasos aparatas, kompiuterinė sistema ar nešiojamas įrenginys, pavyzdžiui, planšetė, kuris naudojamas apdorojant klientų mokėjimus už įsigytas prekes ar paslaugas.

MIP (mokėjimo inicijavimo paslauga)

Mokėjimo inicijavimo paslauga (MIP) leidžia naudotojams internetu sumokėti pardavėjui tiesiai iš savo banko sąskaitos, nenaudojant debeto ar kredito kortelės. Naudotojai tiesiog įgalioja paslaugos teikėją pradėti mokėjimo procesą iš jų banko.

PIS (Payment Initiation Service) explained.

MIPT (mokėjimo inicijavimo paslaugos teikėjas)

Mokėjimo inicijavimo paslaugos teikėjas (MIPT) yra reguliuojama įmonė, kuri saugiai inicijuoja mokėjimus naudotojams, veikdama kaip jungtis tarp naudotojo ir jo banko.

„Bank Link“

„Bank Link“ veikia kaip tiltas tarp jūsų banko sąskaitos ir kitų finansinių paslaugų. Ši technologija sukurta siekiant palengvinti jūsų gyvenimą, kadangi sklandžiai perduoda duomenis ar pinigus. Ji ypač naudinga nustatant automatinius mokėjimus, atliekant mokėjimo operacijas internetu arba tiesiog norint stebėti savo asmeninius finansus.

Virtualios kortelės

Virtualios kortelės yra skaitmeninės kredito ar debeto kortelės, naudojamos apsiperkant internetu. Valdomos išmaniuoju telefonu ar kompiuteriu, jos elektroniniu būdu sugeneruoja pagrindinius duomenis, tokius kaip kortelės numeris, galiojimo data ir CVV kodas. Jos saugesnės, nes neatskleidžia jūsų tikrosios kortelės duomenų.

PPP (pinigų plovimo prevencija)

PPP tikslas – užkirsti kelią neteisėtam pajamų gavimui, pavyzdžiui, sukčiavimo ar nusikalstamu būdu. PPP įstatymai padeda užkirsti kelią neteisėtam pinigų pervedimui per finansų institucijas.

KYC („Pažink savo klientą“)

Pažink savo klientą“ (angl. Know Your Customer, KYC) yra principas, kurį finansų institucijos naudoja patvirtindamos savo klientų tapatybę ir patikrindamos tokius dalykus kaip jų asmens duomenys arba finansinė istorija. Šis principas padeda užkirsti kelią neteisėtai veiklai, pavyzdžiui, sukčiavimui ar pinigų plovimui.

„3D Secure“

3D Secure“ – tai technologija, kuri apsaugo kortelę apsiperkant elektroninėje parduotuvėje. Kortelės savininkas turi patvirtinti operaciją įvesdamas slaptažodį, naudodamas piršto atspaudą ar telefonu gautą kodą. Tokiu būdu užkertamas kelias sukčiavimui. „3D“ reiškia tris dalyvaujančias šalis: pardavėją, kortelę išdavusį banką ir „3D Secure“ sistemą.

3D Secure ensures safe transactions.

Grąžinimas arba mokėjimo atšaukimas

Užginčijęs pirkinį klientas gali paprašyti savo mokėjimo kortelės išdavėjo grąžinti pinigus, išleistus už tą pirkinį. Dar vienas pavyzdys – tuo atveju, jei kažkas neteisėtai pasinaudojo jūsų kortele ar nuo jos buvo nuskaičiuota neteisinga suma, galite paprašyti kortelės išdavėjo atlikti mokėjimo atšaukimo tyrimą.

Grąža už pirkinį (angl. cashback)

Grąža už pirkinį – tai dalis už pirkinį sumokėtos sumos, kuri grįžta jums į sąskaitą arba grynaisiais jums apmokėjus pirkinį. Tai lyg nuolaida jūsų pirkiniui.

SHA ir OUR mokesčių už pervedimą mokėjimo būdai

Bankininkystėje ir fintech srityje SHA ir OUR kodai nustato, kas moka mokesčius už pervedimą.

SHA – tiek siuntėjas, tiek gavėjas moka savo banko mokesčius – siuntėjas už siuntimą, gavėjas už gavimą.

OUR – siuntėjas padengia visus (tiek siunčiančio, tiek gaunančio banko) mokesčius, užtikrindamas, kad gavėjas gautų visą sumą be jokių išskaitymų.

SHA and OUR fee payment options explained.

Susiję straipsniai

#
Visuomenė

Trumpa Lietuvos fintech istorija

16-ojo Paysera gimtadienio proga įmonės generalinis direktorius Vytenis Morkūnas apžvelgia trumpą, bet turtingą Lietuvos fintech istoriją. Nuo pirmųjų mokėjimo kortelių iki prekybos fiziniu auksu – visa tai telpa į mažiau nei 30 nepriklausomos Lietuvos metų.

#
Asmeniniai finansai

Populiariausios internetinės paieškos užklausos apie Paysera

Ar kada nors ieškojote informacijos apie Paysera internete? Sužinokite, ar jūsų klausimas yra vienas iš dažniausiai užduodamų internete. Atsakymai į populiariausius klausimus – tiesiai iš Paysera komandos!

#
Asmeniniai finansai

10+ priežasčių, kodėl verta naudotis Paysera

Ar prisimenate, pagal kokius kriterijus pasirinkote savo pirmąjį banką? Jį naudojo jūsų tėvai? O gal kortelę nemokamai gavote mokykloje? Bet ar tai tikrai galima laikyti pasirinkimu? Kviečiame pažvelgti į 10 dažniausių priežasčių, dėl kurių žmonės atsidaro Paysera sąskaitą