Visos kategorijos
Paslaugos

Kaip užsieniečiui atsidaryti banko sąskaitą Lietuvoje?

#
Būti užsieniečiu Lietuvoje yra pakankamai nelengva 🥶 Daugelis paslaugų šalyje, nuo e. parduotuvių iki sveikatos apsaugos sistemų, pritaikytos vien Lietuvos piliečiams, ir prisijungti prie jų galima tik turint Lietuvos piliečio asmens tapatybės kortelę arba banko sąskaitą Lietuvoje registruotame banke, o sąskaitos atidarymas tradiciniame banke gali kainuoti net iki 200 eurų. Laimei, atsidaryti Paysera sąskaitą visiškai nieko nekainuoja, o visas procesas gali trukti mažiau nei dieną.

Kodėl gyvenant Lietuvoje verta turėti sąskaitą vietiniame banke? 🇱🇹 🏦

Atlyginimas. Jei dirbate Lietuvos įmonėje, greičiausiai turėsite pateikti darbdaviui savo IBAN formato banko sąskaitos numerį atlyginimui gauti.

Stipendija. Vietinio banko sąskaita jums taip pat pravers, jei studijuojate Lietuvoje ir gaunate universiteto stipendiją.

Pirkiniai. Prieš apmokant pirkinius internetu, daugelyje e. pardutuovių būsite paprašyti pasirinkti savo banką. Dažniausiai matysite populiariausių šalies bankų sąrašą, kai kuriose e. parduotuvėse (taip pat ir fizinėse) galima pasirinkti apmokėjimą kortele. Tačiau, jei jūsų kortelės valiuta – ne eurai, jums teks padengti valiutos konvertacijos mokesčius už kiekvieną mokėjimą. Tai dar viena priežastis, kodėl verta turėti vietinio banko išduotą mokėjimo kortelę. Patogesniam apmokėjimui taip pat pravartu susieti savo kortelę su Apple Pay ar Google Pay.

Leidimas gyventi šalyje. Norint gauti leidimą nuolat gyventi Lietuvoje, jums reikės pateikti finansines ataskaitas / išrašus, įrodančius, kad jūsų pajamų ar santaupų užteks, kad galėtumėte iš jų pragyventi. Jei turite tik užsienio banko sąskaitą, kartu su išrašais privaloma pateikti ir notariškai patvirtintą vertimą, kas, žinoma, kainuos. Negana to, neturėsite jokių garantijų, kad išrašai bus priimti.

Komunaliniai mokesčiai. Jei nuomuojatės būstą Lietuvoje, jums gali tekti mokėti už elektrą, vandenį ir šildymą. Tai padaryti bus daug paprasčiau turint sąskaitą vietiniame banke.

Prieiga prie viešųjų paslaugų. Dažnai banko sąskaitos prireikia tapatybei patvirtinti jungiantis prie Elektroninių valdžios vartų – sistemos, per kurią internetu pasiekiami viešųjų paslaugų portalai, pavyzdžiui, sveikatos apsaugos, mokesčių, automobilio registravimo ir kt.

#

Kaip užsieniečiui atsidaryti banko sąskaitą Lietuvoje? 🤔

Turėti banko sąskaitą Lietuvoje užsienio šalies piliečiui gali būti ne tik sudėtinga, bet ir brangu. Vien tik sąskaitos atidarymas gali kainuoti iki 200 eurų, ką jau kalbėti apie mėnesinius sąskaitos aptarnavimo mokesčius. Pats sąskaitos atidarymo procesas gali trukti kelias dienas, jei ne savaites, be to, gali tekti pateikti įvairius dokumentus poreikiui turėti sąskaitą pagrįsti.

Tačiau viskas neprivalo būti taip sudėtinga. Užsienio šalies gyventojas gali atsidaryti Paysera sąskaitą visiškai nemokamai, visus veiksmus atlikdamas internetu, ir tam tereikės vienos darbos dienos. Tokia galimybe gali pasinaudoti bet kuris Paysera palaikomų šalių gyventojas.

Atsidarę sąskaitą, galėsite laikyti joje daugiau kaip 20 valiutų, užsisakyti Visa kortelę, turėsite europietišką IBAN formato sąskaitos numerį ir dar daugiau. Visais privalumais galėsite naudotis per patogią mobiliąją programėlę.

💻 Elektroniniai valdžios vartai – prieigai prie viešųjų paslaugų per banką

Tarp visų lietuviškos banko sąskaitos turėjimo privalumų bene svarbiausias yra prieiga prie elektroninių viešųjų paslaugų. Prasidėjus pandemijai, daugelis (jei ne dauguma) paslaugų tapo prieinamos internetu, ir dabar, norėdami saugiai prisijungti prie valstybės teikiamų paslaugų portalų, užsiregistruoti pas gydytoją, deklaruoti pajamas, tvarkyti studijų dokumentus ir atlikti kitus veiksmus, lietuviai naudojasi interneto bankininkyste.

Tikriausiai jau esate susidūrę su svetaine https://www.epaslaugos.lt/portal/. Tai vadinamieji Elektroniniai valdžios vartai – administracinių ir viešųjų paslaugų portalas, prie kurio prisijungti galite patvirtinę tapatybę per savo banko sąskaitą.

Paslaugos, teikiamos prisijungus prie Elektroninių valdžios vartų:

Galimybių pasas. Vienas iš pavyzdžių, dėl ko sąskaitą vietiniame banke turėti būtina, yra galimybė išsiimti Galimybių pasą (GP) – dokumentą, įrodantį, kad esate pasiskiepijęs, persirgęs COVID-19 ar turite neigiamą testo rezultatą.

Tam atsidarykite gpasas.lt/ puslapį > spauskite Gauti > ir pasirinkite tapatybės patvirtinimo būdą. Jei turite Paysera sąskaitą (ir paskyroje yra pridėtas leidimas gyventi Lietuvoje), pasirinkite Paysera, ir tapatybės patvirtinimas užtruks iki minutės.

#
#

👩‍⚕️ Sveikatos apsauga. Norint užsiregistruoti vizitui pas gydytoją ar į ligoninę, pasitikrinti kraujo tyrimų rezultatus ar panašiai, jums reikės prisijungti prie svetainės esveikata.lt, ir čia vėl neišvengsite būtinybės patvirtinti savo tapatybę per Elektroninių valdžios vartų portalą.

#
#
#
#

💸 Mokesčiai. Kiekvienais metais lietuviai pildo mokesčių deklaracijas norėdami sužinoti, ar visus mokesčius sumokėjo ir ar jiems nepriklauso dalies gyventojų pajamų mokesčio susigrąžinimas. Deklaracija pildoma per Elektroninio deklaravimo sistemą, o prisijungimas atliekamas vėlgi pasitelkiant jūsų banko sąskaitą.

💼 Individualios veiklos dokumentai. Jei užsiimate individualia veikla, jums reikės individualios veiklos pažymos. Šis dokumentas įteisina jus kaip laisvai samdomą darbuotoją ir mokesčių mokėtoją. Užsisakyti individualios veiklos pažymą galima Valstybinės mokesčių inspekcijos svetainėje. Prisijunkite prie sistemos per Elektroninius valdžios vartus arba (kadangi prašymo pateikimo procesas nėra labai paprastas, ir klausimų gali kilti net lietuviškai kalbančiam naudotojui) paskambinkite svetainėje nurodytu telefonu.

🚙 Vairuotojo pažymėjimas. Norite gauti vairuotojo pažymėjimą Lietuvoje? Galbūt įregistruoti automobilį? Tam, kad galėtumėte užsisakyti šias paslaugas (teikia įmonė Regitra) internetu, vėlgi būtina prisijungti prie Elektroninių valdžios vartų.

Apibendrinant galima pasakyti, kad persikrausčius gyventi į Lietuvą, būtina žinoti, jog daugelį valstybės teikiamų paslaugų galima užsisakyti ar gauti internetu, ir tam jums nereikia laukti fizinėse eilėse ar bandyti registruotis telefonu. Vis tiktai jums prireiks sąskaitos Lietuvoje registruotame banke ir leidimo gyventi šalyje, kad galėtumėte prisijungti prie elektroninių paslaugų teikimo sistemų. Paysera sąskaita tapo sprendimu, padėsiančiu sutaupyti laiko ir pinigų bei išvengti papildomų rūpesčių daugybei Lietuvoje gyvenančių užsieniečių, nesvarbu, iš kur jie atvyko – Baltarusijos, Ukrainos, Italijos ar kitos šalies.

Norite gauti nemokamą Paysera sąskaitą?

Pradėti

Susiję straipsniai

#
Asmeniniai finansai

Valiutos keitimas internetu – kaip gauti geriausią kursą ir sutaupyti pinigų?

Daugeliui valiutos konvertavimas asocijuojasi su nuostoliais ar paslėptais mokesčiais. Galiausiai, pasikeitus pinigus, kaip taisyklė, pamatome geresnį valiutos kursą kitoje vietoje, bet jau būna per vėlu. Vis dėlto, valiutos keitimas neturi būti toks sudėtingas! Pinigų konvertavimas internetu padės jums sutaupyti laiko ir pinigų bei išvengti papildomų rūpesčių. Pažiūrėkime, ką jums siūlo Paysera.

#
Asmeniniai finansai

Kaip įsigyti Visa kortelę?

Paysera džiaugiasi galėdama savo klientams pasiūlyti bekontaktes, su Google Pay ir Apple Pay suderinamas mokėjimo korteles, kurias galima naudoti visame pasaulyje. Šiame blog’o įraše paaiškinsime, kaip gauti Visa kortelę, ir atsakysime į dažniausiai užduodamus klausimus.

#
Paslaugos

Paysera anglų kalba klientus aptarnaus visą parą

Nuo kovo 1-osios Paysera anglų kalba klientus aptarnaus visą parą, kiekvieną dieną. Konsultuotis bus galima telefonu, elektroniniu paštu ir gyvo pokalbio (angl. live chat) formatu internetinėje svetainėje.