Всички публикации в блога

Защо моята Paysera сметка е блокирана или ограничена?

account is restricted

Ако някога сте попадали в ситуацията Ваша сметка да бъде ограничена или дори закрита от компанията, на която сте поверили парите си, знаете колко разочароващо може да бъде това. На нас също ни е много неприятно да блокираме сметки на нашите клиенти и винаги правим всичко възможно, за да сме сигурни, че това е абсолютно належащо. И все пак това е нещо, което всички финансови институции понякога трябва да направят, за да гарантират сигурността на своите клиенти. 

Този въпрос често се обсъжда в различни форуми, както и в социалните мрежи, затова решихме да Ви дадем някои идеи за това защо се налага Paysera сметката на някои лица да бъде блокирана или ограничена.

Правни изисквания към нас

Paysera е лицензирано дружество за електронни пари. Този лиценз ни позволява да обслужваме хиляди клиенти по целия свят и да им предоставяме различни услуги, от лични и фирмени сметки до разплащателни карти, получаване на плащания в електронни магазини и др.

С голямата сила обаче идва и голямата отговорност. И така, компанията ни трябва да следва много правила и изисквания от нашия регулатор - Централна банка на Литва, както и нашите партньори, доставчика на разплащателни карти Contis и международните разпоредби, като например правилата срещу изпирането на пари и финансиране на тероризма

Правим уточнение - ако установите, че сметката Ви е ограничена, това не означава непременно, че подозираме Ваше участие в пране на пари или други незаконни дейности. 

Възможно е да не сте ни предоставили в определения срок цялата необходима информация, която се изисква от нашите клиенти, или предоставената информация е била невярна, което означава, че споразумението за услугата е нарушено. При подобен случай се налага да предприемем действията, които всички банки прилагат в такива ситуации - ограничаваме сметката. 

account is blocked

Ограничена, закрита, блокирана и замразена - каква е разликата?

Всички тези термини не звучат прекрасно. Въпреки това, някои от тях не означават "сбогом завинаги", докато други обаче - да.

Сметката е ограничена

В много случаи ограничената сметка означава, че банка може да подозира незаконни дейности, свързани с Вашата сметка. Не е задължително Вие да сте лицето, което е в нарушение. Може да забележим и необичайна активност по Вашата сметка и съответно да искаме да се уверим, че действително Вие сте лицето, което ще използва средствата.

Непредоставянето на изискваните детайли може само да задълбочи подозрението за съмнителни дейности. Може да очакваме Вашата лична карта, фирмени документи (ако имате фирмена сметка), Въпросник за клиента, информация за произхода на средствата и т.н.

Проверете своя имейл (включително папката СПАМ) и ще видите съобщение от нас. Следвайте внимателно инструкциите и предоставете всичко, което се изисква. В случай, че нямаме повече въпроси, сметката Ви ще бъде активна след ден-два.

#

Сметката е закрита

Ако се опитвате да влезете във Вашия профил в Paysera и не успявате - възможно е да е закрит. Подобни случаи са редки и се налагат само когато е абсолютно неизбежно. Вероятна причина за закрит профил е, че не са спазени условията на споразумението за услугата – например сметката е била споделена с други лица, подадена е некоректна информация за Вашите финансови дейности или самоличност, сметката е използвана за търговия с крипто валути или още по-лошо - за незаконна дейност и измама.

Ако имате парични средства по сметката си, които принадлежат лично на Вас, ще Ви бъдат върнати, или съответно ще бъдат наредени по сметката, от която са изпратени, след като ни предоставите необходимите данни, преди да бъде закрита сметката. На този етап използването на нашите финансови услуги ще бъде ограничено.

Замразени или резервирани парични средства

Липсваща информация. Възможно е да установите, че само някой от Вашите преводи е бил временно спрян - резервиран или замразен, както някои хора го наричат. Финансовите институции могат да предприемат подобно действие, когато липсва информация за трансфера или преводът налага възникването на допълнителни подозрения. Може да поискаме повече подробности за получателя, произхода на средствата или основанието за превода. Колкото повече информация предоставяте при попълване на формата за превод, толкова по-малка е вероятността да възникнат проблеми в бъдеще.

Избягване на данъци и споделяне на информация. Има и други причини за задържане на конкретно плащане или парични средства. Като широко оперираща финансова институция, Paysera е част от системата PLAIS (Информационна система за ограничаване на парични средства). Това е литовска система за обмен на информация, която обединява банки, съдебни изпълнители, данъчни и други институции.

Въпреки че тази система е литовска, институции като Държавната данъчна инспекция споделят информация (като например факта, че дадено лице има сметка при нас) между еквивалентни организации в други държави. Следователно, ако някой избягва плащането на данъци или подобни задължения, ние или която и да е друга банка, в която лицето има сметка, може да получим заповед за задържане на определени плащания. В този случай виждате паричните средства като резервирани или замразени.

#

Когато получавате плащания онлайн, в повечето случаи ще получите сумите веднага, след като купувачът завърши поръчката. Ако обаче купувачът плати с карта или например заплати поръчката на гише, плащането ще се покаже като резервирано. Това означава, че клиентът вече е платил поръчката и стоките може да му бъдат изпратени, но Вие ще можете да използвате средствата само когато нашият партньор (например доставчикът на картата или физическото гише) освободи средствата. Подобно резервиране може да продължи до 3 дни, въпреки че понякога е въпрос само на часове. 

Некоректна информация. Понякога, разбира се, преводът се показва като резервиран, ако сте въвели грешен номер на сметката на получателя. Проверете данните отново и при необходимост анулирайте плащането. Ако случаят не е такъв и имаме нужда от повече информация, с Вас ще се свърже служител от съответния отдел.

Блокирана карта

Този термин се използва по-рядко и се отнася най-вече за Вашата карта. Ако Вашата разплащателна карта Visa е блокирана, това може да означава, че сте нарушили условията на картата и вече не можем да Ви предоставяме тази услуга.

Можете също да блокирате картата си и сами - например, ако я загубите, подозирате, че друго лице е узнало Вашия ПИН код или други важни детайли. Ако сте блокирали картата си, можете да поръчате нова чрез нашето онлайн банкиране или мобилното приложение.

Защо моята Paysera сметка е ограничена?

#

Най-честите причини:

1. Не е предоставен паспорт или лична карта
Ако вече имате сметка в Paysera, но Вашата лична карта или паспорт са изтекли, ще бъдете помолени да актуализирате тези документи. Ако не направите това в рамките на определения срок, сметката Ви ще бъде ограничена, докато не ни предоставите исканата информация.

2. Не са предоставени документи (за фирми)
Ако сте фирма и, когато това бъде поискано, не можете да предоставите документи за източника на Вашите средства или крайните получатели на средствата (действителния собственик) в рамките на указания срок, сметката Ви може да бъде ограничена, докато не изпълните указанията. Тези документи трябва да са официални и трябва да можем да ги проверим, като използваме източници, като например Търговски регистър и др.

3. Използване на сметката за криптовалути
При откриване на сметка в Paysera, Вие се съгласявате с нашите условия, едно от които е да не използвате услугите ни за търговия с криптовалута. Ако дори след отправено предупреждение продължите с подобни дейности, ние ще ограничим достъпа Ви до финансови услуги на Paysera. Това ограничение е обявено по явен и недвусмислен начин от самото начало, така че, моля, не се опитвайте да манипулирате системата и да нарушавате условията. 🕵️‍♀️

4. Некоректна информация за Вашата дейност
Бъдете прозрачни относно това, което правите и откъде обикновено получавате средства, като ни предоставяте пълна и точна информация. Ако отбележите, че сте студент, но установим, че получавате големи суми от различни лица, ще счетем това за подозрително и съответно ще бъдете помолени да предоставите допълнителна информация. Затова по-добре бъдете изчерпателни от самото начало, за да не се сблъсквате с неудобства по-късно.

5. Предоставяне на финансови услуги без наше знание и съгласие
Ако след откриването на фирмена сметка в Paysera, Вашата фирма промени услугите, които предоставя, ние трябва да бъдем надлежно информирани. Например, ако започнете да предоставяте финансови услуги, ще трябва да Ви дадем допълнително съгласие за използването на нашите услуги. Пълният списък на услугите, които изискват това, е посочен в Генералното споразумение

6. Използване на прокси сървъри за влизане в акаунта
Използването на прокси услуги само по себе си не е в противоречие с нашите правила. Ако обаче използвате анонимен прокси сървър, е възможно да не можете да влезете в своя акаунт (профил) в Paysera. С други думи, би ни се сторило подозрително да виждаме, че влизате в системата от различни части на света всеки път, когато използвате сметката.

7. Споделяне на акаунта или парола с трети лица
Не споделяйте достъпа до Вашия акаунт (профил) с други хора и не позволявайте на други лица да открият сметка от Ваше име. Това е в разрез с нашите правила и ще навреди повече на Вас, отколкото на лицето, което ще използва Вашия акаунт. Лицето, което използва акаунта на Ваше име, може да Ви създаде сериозни проблеми - да натрупа дългове, да вземе кредит, да узнае медицинската Ви история, да поръчва различни услуги от държавните институции, както и да подписва документи под Ваше име. Вие трябва да сте единственият човек, който има достъп до Вашия акаунт и ако считате, че данните Ви за вход са станали достояние на друго лице, трябва незабавно да ги промените.

Ако сметката Ви е ограничена или закрита, прочетете отново внимателно нашите условия, за да видите каква е причината за това. Освен това, прегледайте съобщенията от нас и не забравяйте да проверите СПАМ папката на Вашата поща. Винаги може и директно да се свържете с нас

Винаги обаче е по-добре да не стигате до тази стъпка, но ако случаят е такъв - постарайте се да предоставите цялата информация възможно най-скоро, за да можем да Ви позволим отново да използвате нашите услуги.

Въпросник за клиента

Всеки, който се регистрира като наш клиент, трябва да попълни т.нар. "Въпросник за клиента" (въпросник "Опознай своя клиент"). И да, ние го преглеждаме. Попълването на въпросника отнема само минута и ако предоставите цялата необходима информация, ще можете веднага да използвате своята сметка. 

Уверете се, че описвате дейността си възможно най-точно, за да не се налага да Ви изпращаме последващи въпроси. Проверката на въпросника може да отнеме до 5 дни и обикновено изискваме да се актуализира ежегодно или ако настъпят някакви съществени промени.

#

Колко време продължава ограничението? 

Всичко е във Вашите ръце! Ако предоставите всички необходими документи и информация, ограничението може да бъде отменено още същия ден. Ако обаче сметката Ви е ограничена или плащането Ви е резервирано и не оказвате съдействие - може да отнеме седмици, дори месеци, докато отговорите на всички въпроси, които са ни нужни, за да продължим напред. 

Как може да го избегнете? 

Спазвайте правилата. Честно казано, това е толкова просто. Не се бавете с попълването на "Въпросник за клиента", предоставянето на документите, които искаме, бъдете прозрачни относно дейностите си и просто не подавайте некоректна или фалшива информация. 

Ако при извършване на по-голямо плащане отбележите само номера на фактурата - това не ни говори нищо. Прикачете фактурата към превода. Но ако във фактурата например пише само, че сумата е дължима за „ИТ услуги, съгласно договор“, това също не е достатъчно, ще трябва да ни предоставите и договора. Погрижете се за тези детайли предварително и всички транзакции ще се изпълняват безпроблемно, в рамките на няколко минути. 

Също така, не се шегувайте. Екипът на Paysera се състои от забавни и весели хора, но що се отнася до пари и правила - ние се отнасяме сериозно. Плащанията за „оръжия и рози“ (“guns and roses”) и „mcksmaeoromksmkc“ (произволни букви) могат и ще бъдат задържани. Така че, нека си спестим взаимно времето. 

Ще загубите ли парите си?

Не, освен ако изначално не са били Ваши. Ако сте извършили измама срещу други лица и те са се свързали с нас и са представили доказателство, парите ще бъдат върнати на потърпевшите.

Ако това е просто нарушение на други правила, ние ще Ви върнем парите, преди да бъде закрита сметката Ви. Важно е да се отбележи, че можем да върнем парични средства само към ВАШАТА банкова сметка. Не може да бъде ползвана сметка на роднина или приятел.

Винаги правим всичко възможно да бъдем прозрачни, както и справедливи и търпеливи към нашите клиенти. Искрено се надяваме, че никога няма да се окажете в ситуация, в която трябва да прочетете всичко това, за да разберете защо сметката Ви е била закрита, тъй като не обичаме да се сбогуваме с нашите клиенти. За да защитим Вас и останалите обаче понякога трябва да се предприемат подобни процедури както в Paysera, така и във всяка друга финансова институция.

Ако имате допълнителни въпроси, можете да прочетете повече за процедурата "Опознай своя клиент" на нашия уеб сайт, както и секцията с често задавани въпроси.

#

От 1-ви март клиентите на Paysera ще могат имат връзка с клиентска поддръжка на английски език денонощно (24/7). Консултациите ще се извършват чрез телефон, имейл и функцията за чат на живо в уебсайта.