Всички категории
Лични финанси

Съвместна сметка за двойки - следващата стъпка във Вашата връзка

#

Споделено жилище, споделена кола, споделено домакинство - всичко това често означава споделени семейни финанси. И тъй като финансовите технологии бързо се подобряват, споделените разходи и спестявания за двойки все повече се превръщат в норма и младите двойки вече не е нужно неловко да напомнят на партньорите си за неплатени комунални услуги или наем. Функции като съвместни сметки, съвместни спестявания или заявки за превод на пари не само водят до повече прозрачност, но дори могат да спасят романтична връзка . 

Разговорите за пари развалят ли настроението? 

Очевидно дори и най-близките двойки, които споделят тайни, спомени и надежди, се чувстват неловко, когато става въпрос за разговори за пари. Поради тази причина двойките често имат отделни финанси, докато дойде моментът за сключване на брак или първото дете . 

Финансовите навици на партньора - техните възгледи за контрол на разходите и спестяванията обаче са аспект, който е най-добре да бъде изяснен в началото на връзката. Всяка година проучванията показват, че разногласията относно финансите са едни от най-често срещаните причини за битови конфликти и често водят до развод или прекратяване на връзката. Междувременно, двойките, които открито обсъждат финансови въпроси, обикновено имат по-щастливи и по-спокойни взаимоотношения. 

Ще ... откриеш ли съвместна сметка с мен? 💍

Един от начините да комбинирате семейните финанси е да си откриете съвместна сметка. В традиционните банки двойка може да открие сметка, по която и двете страни притежават еднакви правомощия във връзка с разпореждането със средствата и правата, напр. и двамата партньори могат да закрият сметката и т.н. Когато обаче откриете съвместна сметка в мобилното приложение на Paysera, едно лице е основният титуляр по сметката и той/тя споделя права с другия партньор по отношение на контрола на средствата, но само титулярът може да закрие сметката. 

#

За да открият съвместна сметка в Paysera, и двете лица трябва да имат лична Paysera сметка. Откриването на сметки е напълно безплатно. След това е нужно да влезете в приложението на Paysera и да кликнете върху иконката на профила> Моите сметки> Откриване на нова сметка> Съвместна сметка. Въведете име на сметката и изберете лицето, с което ще споделяте тази сметка (избраният контакт ще получи достъп до сметката след 12 часа). 

Не сте готови за съвместна сметка? Позлвайте алтернативи 🤝

Ако все още не се чувствате готови да повдигнете подобен значителен въпрос за съвместна сметка, използвайте други алтернативни функции, които могат да ви помогнат да разпределите съвместните разходи. 

Функция за разделяне на сметка ✂️

Току-що платихте голяма сума за покупка на хранителни стоки? Или може би сте покрили разхода за наема и комуналните услуги? И това се случва за пореден път? Ако Вие и Вашият партньор (или може би просто приятел) имате Paysera сметка, изберете скорошна транзакция и плъзнете вляво> натиснете Разделете сметка и изберете лицето, с което желаете да разделите разхода. Можете да платите по равно или в произволно съотношение по Ваш избор . 

Вашият партньор незабавно ще получи известие за предложението за разделяне на сметката и той/тя може да го приеме с едно докосване. Има, разбира се, възможност и да бъде отхвърлено... 

#

Функция за заявка за превод на пари 💸

Ако последната сметка, която платихте, е заплатена с пари в брой или от друга банкова сметка, вместо да разделяте разходите, можете небрежно да изпратите заявка за превод на пари. Влезте в мобилното приложение> Преводи> Заявка за пари> Изберете контакт и сума. 

По този начин е невъзможно да забравите, че дължите на някого пари - ще виждате напомнянето, докато не откажете или приемете заявката. И обратното. 

Съвместни спестявания 🐷

И накрая, дори да имате отделни разходи, може би спестявате за обща цел? Помислете за откриване на съвместна сметка за спестявания. Ще можете да задавате периодични плащания от основната си сметка и дори няма да забележите как внезапно сте събрали достатъчно пари за нова кола или сватба 💒.

В приложението натиснете Повече> Спестявания> Създаване на ново спестяване> Задайте име> цел> и поканете някого, за да спестявате заедно. 

Така че, колкото и скучно да звучи, разговорите за пари с Вашите любими хора са задължителни за една здравословна връзка. И тук на помощ идват финансовите технологии, които наистина могат да направят това почти безпроблемно. Още не сте започнали да използвате мобилното приложение на Paysera, за да управлявате финансите си? Пропускате! Прочетете повече за приложението. 

Свързани статии

#
Функции

Най-важните функции на мобилното приложение Paysera през 2021 г. - как да не пропуснете нещо?

От колко от най-новите функции на мобилното приложение на Paysera, въведени през 2020 г., се възползвахте? И кои са най-очакваните, които тепърва ще обявяваме през 2021 г.? Имаме по нещо за всеки!

#
Лични финанси

Новогодишни решения: Как да спестите пари - правилото 50/30/20

Едно от най-често срещаните новогодишни решения е по-доброто управление на личните финанси. С наближаването на 2021 г. бихме искали да споделим с вас няколко съвета как да спестите пари чрез прилагане на правилото 50/30/20.

#
Лични финанси

Защитете парите си - насочете се към злато!

Чаша кафе през 70-те години е струвала 20 цента, а днес - 1,50 евро. Междувременно, една унция злато през 70-те години е била 200 евро, а днес - тази цена, умножена по 8. Може би се чудите какво е общото между тези две стоки? Инфлацията.