Всички категории
Лични финанси

Как да бъдете свой собствен счетоводител? 5 съвета за по-добро управление на парите 

money management tips
На 10 ноември бе отбелязан Международният ден на счетоводството. Много от нас трябва да бъдем свои собствени счетоводители през повечето време и затова решихме да споделим няколко съвета, които улесняват ежедневното управление на финансите! 👇 

1. Заделете някакви пари настрана 🐷

Това е основен съвет, който се среща навсякъде и въпреки това толкова малко хора го правят. Ако разполагате с Paysera сметка, можете да имате толкова сметки за спестявания, колкото са Ви необходими – за почивка, средства за черни дни, нов автомобил и т.н. 

Когато управляват парите си, много хора следват правилото за спестяване 50/30/20. Вече сме писали за това: Как да спестите пари - правилото 50/30/20

money management tips

2. Управлявайте разходите с карти 💳

Откакто хората започнаха да използват дигитални пари, проверката на разходите при излизане вечер по заведения или пазаруване стана още по-трудна, тъй като всъщност не виждаме как купчина банкноти изчезват от портфейлите ни, както беше в миналото. Затова трябва да намерим начини да следим дигитално разходите си. 

Ако имате карта Visa, трябва да знаете, че картовата сметка в Paysera е отделна от разплащателната Ви сметка. Това означава, че можете да похарчите единствено сумата, с която сте заредили картата си предварително. Това е полезен начин да не харчите излишно, когато излизате, както и да запазите останалите си парични средства в безопасност, в случай, че загубите картата.

money management tips

3. Плащайте сметките си навреме 🚰

Плащането на месечни сметки без закъснение изгражда здравословен навик за управление на финансите, който ще бъде от полза за Вашата връзка с парите Ви. От друга страна, плащането на сметки на случаен принцип не изгражда навик и дори може да Ви създаде стрес и напрежение. Понякога дори може да Ви струва и допълнителни средства. 

Ето защо, когато е възможно, е добре да зададете периодични месечни или седмични плащания, които да се изпълняват автоматично от Вашата сметка. Това работи особено добре за разходи, които всеки път са абсолютно еднакви. Можете да зададете периодични плащания в мобилното приложение на Paysera

4. Редно е да напомняте за дългове 👋

Платили сте за общ обяд, обаче приятел все още не Ви е върнал парите за неговата част? Не трябва да се чувствате виновни да напомняте на приятели за парите, които Ви дължат - естествено е да следите средствата си и получаването на това, което Ви се дължи, е начинът да го направите. 

Въпреки това, може да се почуствате некомфортно, когато подобна молба се изкаже на глас. Ето защо можете да потърсите начини да изпращате на заявки за пари, без да се налага да навлизате в прекалено лична комуникация. Ако Вие и Вашият приятел имате сметка в Paysera – това е лесно. Можете просто да изпратите заявка за пари и той/тя ще трябва само да я потвърди в мобилното приложение. Прочетете повече за управлението на споделени средства в предишната ни публикация в блога > 

money management tips

5. Не губете пари заради инфлацията 💸

Когато спестяванията Ви се натрупат в хиляди, трябва да помислите как да запазите стойността на парите си с течение на времето. 10 EUR днес няма да ви донесат същото, както биха Ви донесли 10 EUR преди 10 години. Ето защо трябва да помислите дали да инвестирате парите си с помощта на опитен и безпристрастен финансов съветник или да ги съхранявате под някаква форма, която не се влияе от инфлацията, като например  злато.

Свързани статии

#
Лични финанси

Съвместна сметка за двойки - следващата стъпка във Вашата връзка

Споделено жилище, споделена кола, споделено домакинство - всичко това често означава споделени семейни финанси. И тъй като финансовите технологии бързо се подобряват, споделените разходи и спестявания за двойки все повече се превръщат в норма и младите двойки вече не е нужно неловко да напомнят на партньорите си за неплатени комунални услуги или наем. Функции като съвместни сметки, съвместни спестявания или заявки за превод на пари не само водят до повече прозрачност, но дори могат да спасят романтична връзка.

#
Лични финанси

Новогодишни решения: Как да спестите пари - правилото 50/30/20

Едно от най-често срещаните новогодишни решения е по-доброто управление на личните финанси. С наближаването на 2021 г. бихме искали да споделим с вас няколко съвета как да спестите пари чрез прилагане на правилото 50/30/20.

#
Лични финанси

Какво представлява инфлацията и как да защитите парите си?

Още преди пандемията от COVID-19 слуховете за икономическа криза, инфлация и общ финансов спад се разпространяваха широко по цял свят. Въпреки че инфлацията в много европейски държави не надвишава обичайната, дори се задържа на доста ниски нива, тя все още се случва и засяга различни сфери на живота. Поради тази причина хората постоянно търсят различни начини да защитят стойността на парите си в дългосрочен план.