Всі категорії

Що таке платіж SEPA? Відмінності між SEPA та SEPA Instant

Платіж SEPA

У розмовній мові та під час спілкування з клієнтами переказ SEPA ми часто називаємо простим євровим переказом, а SEPA Instant – миттєвим євровим переказом. Але що конкретно являє собою платіж SEPA, і чим він відрізняється від SEPA Instant?

Що таке SEPA?

SEPA (англ. Single Euro Payment Area) – єдина зона платежів у євро. Це платіжний стандарт, що використовується в Європейському Союзі та ще в кількох країнах, які не входять до нього. У цій зоні всі євро платежі здійснюються на однакових умовах як всередині окремо взятої країни, так і в інших країнах Європи, що є частиною зони SEPA. 

Країни SEPA на 2021 р.

Зараз (у січні 2021 р.) зона SEPA включає 36 європейських країн (27 країн Європейського Союзу + 3 країни Європейської економічної зони (ЄЕЗ) – Ісландія, Норвегія та Ліхтенштейн, а також 6 країн, що не входять до ЄЕЗ – Велика Британія, Швейцарія, Ватикан, Монако, Сан-Марино та Андора). Цей список також включає території, що належать зазначеним країнам.

Що таке платіж SEPA?

Платіж SEPA – це переказ в євро з однієї країни SEPA в іншу. Переказ SEPA здійснюється на номер рахунку IBAN. Поява цих платежів знизила вартість переказів в євро з однієї країни в іншу, а також прискорила та полегшила процес переказу для клієнтів. 

Що таке платіж SEPA Instant?

SEPA Instant (також називається SEPA Instant Credit Transfers або SCT Inst) – це миттєві перекази в євро, що здійснюються 24/7/365 та надходять на рахунок одержувача миттєво.  

Кому я можу відправити переказ SEPA Instant?

Переказ SEPA Instant здійснюється, якщо банк відправника та одержувача підключені до системи SEPA Instant. 

На даний момент до системи підключено майже 3000 банків з 23 країн, а в майбутньому схема SEPA Instant має на меті об'єднати всі банки в 36 країнах SEPA та прибрати у Європі географічні межі переказів. 

Відмінності між SEPA та SEPA Instant

  SEPA SEPA Instant
Строки переказу Протягом 1 робочого дня Миттєво (близько 10 сек.)
Вартість* БЕЗКОШТОВНО для приватних клієнтів
0,20 EUR для бізнес-клієнтів
БЕЗКОШТОВНО для приватних клієнтів
0,20 EUR для бізнес-клієнтів
Дні здійснення переказів I–V, 8–20 год. (тільки по робочих днях) 24/7/365
Ліміт переказу - 100 000 EUR
Де здійснюються перекази? Між банками в країнах SEPA (36 країн) Між банками, підключеними до системи SEPA Instant (23 країни)

* В таблиці наведено тарифи для клієнтів Paysera. Вони можуть відрізнятись від тарифів в інших платіжних установах. 

Як зробити переказ SEPA та SEPA Instant з рахунку Paysera? 

#

Платіж SEPA

Якщо Ваша країна та країна одержувача є частиною зони SEPA – автоматично буде здійснюватися так званий переказ SEPA в євро, і Вам більше нічого не потрібно робити. 

Платіж SEPA Instant 

Заповнюючи форму переказу, переконайтеся, що переказ має позначку «Терміновий». Якщо Ваш банк та банк одержувача є частиною схеми SEPA Instant – переказ буде здійснено миттєво та безкоштовно (якщо ви приватний клієнт). Якщо банк одержувача не підключений до системи SEPA Instant – опція «Терміновий» буде Вам недоступна. 

Пов'язані статті

#
Особисті фінанси

Новорічні рішення: як заощадити кошти – правило 50 30 20

Одним з найпоширеніших новорічних рішень — краще управління особистими фінансами. Тому з наближенням 2021р. рекомендуємо дотримуватися кількох порад, як заощадити кошти, керуючись правилом 50 30 20.

#
Особисті фінанси

Що таке IBAN та як його знайти?

IBAN – це один із найбільш часто використовуваних у банківському секторі номерів. Незалежно від того, чи Ви надсилаєте кошти або надаєте свої реквізити, щоб їх отримати – для цього Ви, швидше за все, використовуєте саме номер IBAN. Але чи зможете Ви пояснити, що таке IBAN? 

#
Особисті фінанси

Інфляція у Литві: що це таке та як захиститися? 

В Литві, як і в більшості країн світу, існує інфляція, яка впливає на всіх. Зростання цін на товари (зниження купівельної спроможності грошей) змушує компанії та заможних людей шукати способи, як захистити свої заощадження від знецінення. Одні інвестують кошти, інші обирають безпечніші альтернативи.