Visos kategorijos
Paysera HQ

Teismas beveik dvigubai sumažino bendrovei Paysera Lietuvos banko skirtą baudą

#
Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT), išnagrinėjęs Lietuvos banko bendrovei Paysera skirtas poveikio priemonės, dvi baudas už procedūrinius pažeidimus pripažino nepagrįstomis ir bendrą baudą sumažino iš viso 170 tūkst. eur, iki 200 tūkst. eur.
Baudą VAAT sumažino daugiausia atsižvelgęs į du atmestus  pažeidimus. Teismas konstatavo, kad Paysera tinkamai ir išsamiai skirstė klientus į rizikos grupes. Taip pat, teismo sprendimu, Paysera neturėjo prievolės tikrinti pinigų siuntėjo duomenų bazėse, kai siuntėjas ir gavėjas būdavo tas pats asmuo, o  Paysera jį jau buvo patikrinusi. 
Paysera pagrindinis akcininkas Kostas Noreika sako, kad įmonė visada bendradarbiauja su valstybės institucijomis ir atsižvelgia į jų nurodymus ar rekomendacijas, tačiau priežiūros institucijose dirbančių žmonių sprendimai gali būti klaidingi taip pat, kaip ir dirbančių privačiame sektoriuje. 
VAAT patenkinus dalį bendrovės skundo, bendrovė kreipsis į Lietuvos vyriausiąjį  administracinį teismą (LVAT), kuris priims galutinį ir neskundžiamą sprendimą. 2019 m. LVAT panaikino Lietuvos banko bendrovei 2014 m. skirtą baudą dėl kapitalo reikalavimų neteisingo skaičiavimo.
“Suprantame, kad finansų srityje rizikų valdymas ir tobulėjimas yra tęstinis ir niekada nesibaigiantis procesas, todėl keliame sau pačius aukščiausius standartus. Tuo pačiu iš valstybės tikimės patarėjo ir pagalbininko, o ne baudėjo vaidmens tais atvejais, kai procedūriniai ar mažaverčiai trūkumai operatyviai užtaisomi dar iki audito pabaigos, kaip ir buvo šiuo atveju”, - teigia K. Noreika.
2020 m. lapkritį Lietuvos bankas Paysera buvo nubaudęs už procedūras ir procesus, kuriuos bendrovė taikė pažindama savo klientus ir valdydama rizikas, kylančias Pinigų plovimo prevencijos ir teroristų finansavimo prevencijos srityje.
Visos procedūros, kurioms pastabų turėjo Lietuvos bankas, buvo ištaisytos iki Lietuvos banko audito pabaigos.

Apie Paysera

„Fintech“ bendrovė Paysera teikia greitas, patogias, prieinamas finansines ir susijusias paslaugas visame pasaulyje. Įmonė apdoroja mokėjimus e. parduotuvėse, teikia pinigų pervedimo, valiutos konvertavimo paslaugas, klientams išduoda Visa mokėjimo korteles. Pradėjusi veiklą 2004 m. Vilniuje, bendrovė vėliau tapo pirmąja Lietuvoje elektroninių pinigų įstaiga (EPĮ), o šiandien Paysera yra tarptautinis „fintech“ tinklas, kurio įmonėse 15 pasaulio miestų dirba per 300 žmonių. Programėlę atsisiuntus daugiau nei milijonui naudotojų, Paysera virsta superprogramėle, teikiančia finansines ir laisvalaikio paslaugas visame pasaulyje.

Daugiau informacijos:

Aleksas Rozentalis
„Paysera LT“
Komunikacijos projektų vadovas
Tel. +8 615 29 097
E. paštas: a.rozentalis@paysera.com