Paysera HQ

Paysera plečiasi į Kosovą – kodėl svarbu užkariauti besivystančias rinkas? 

Rugsėjis 2020  4 min.

#

Šios vasaros pradžioje pranešėme džiugią naujieną – Paysera Kosova gavo pirmąją elektroninių pinigų įstaigos (EMĮ) licenciją Kosove. Prieš maždaug 10 metų Lietuvoje taip pat buvo gauta pirmoji EMĮ licencija ir Lietuva atsidūrė pasauliniame fintech žemėlapyje, o dėl paprasto ir pigaus internetinių mokėjimų surinkimo išaugo e. prekybos apimtys. Nuo tada elektroninių mokėjimų tinklas Paysera taip pat įsitvirtino Estijoje, Latvijoje, Bulgarijoje ir Rumunijoje, tikėdamasis pakartoti savo sėkmės istoriją ir šiose besivystančiose rinkose. 

Mažos rinkos – tikri pokyčiai 

Nors daugelis įmonių, ypač pradedančiųjų, svajoja patekti į tokias dideles rinkas kaip Vokietija, Kinija, JAV ar Jungtinė Karalystė, mažesnės besivystančios rinkos yra būtent tai, kur tikri pokyčiai yra ypač reikalingi ir itin laukiami. 

Šiuo metu Kosovo gyventojai ir įmonės už pinigų pervedimą į ES šalis moka 25 eurus, nors faktinė šalies valiuta taip pat yra euras. Ši padėtis pasikeis, kai Paysera pradės aktyviai vykdyti veiklą šioje šalyje. Asmenys galės nemokamai siųsti pinigus šalies viduje ir į ES šalis naudodamiesi Paysera internetine bankininkyste ir mobiliąja programėle, o mokestis įmonėms neviršys 1 EUR. 

Svajonė pritraukti jaunąją kartą 

Kurti produktus jaunajai kartai, teikti paslaugas jaunimui, atkreipti jų dėmesį... Kai kuriose šalyse visa tai jau skamba kaip sunkiai įgyvendinama svajonė. Dabartinis jaunimas Vakaruose turi didelį pasirinkimą ir dažnai priima sprendimus, įskaitant ir finansinius, remdamasis asmeniniais poreikiais, įmonės vertybėmis, populiarumu tarp draugų ir patrauklia prekės ženklo reklama. Mažos tarptautinių pervedimų kainos ir geri valiutos keitimo kursai jau nebėra pranašumai ekonomikoje, kurioje daugelis finansinių paslaugų jau yra nemokamos arba beveik nieko nekainuoja. 

#

Tačiau kai kurios šalys, nepaisant viso jų ekonominio potencialo ir jaunosios kartos, neturi tokio plataus pasirinkimo, o galbūt ten net trūksta kai kurių paslaugų. Iki COVID-19 protrūkio Kosovo ekonomika buvo sparčiausiai auganti Vakarų Balkanuose. Šalis taip pat turi jauniausius gyventojus Europoje – pusė iš maždaug 2 mln. gyventojų yra jaunesni nei 25 metų amžiaus. Todėl Kosovas yra nedidelė, tačiau patraukli rinka tokioms technologijų bendrovėms kaip Paysera. 

Kalbant apie artėjančią Kosovo technologijų revoliuciją, vis daugiau žmonių renkasi tokias profesijas kaip programinės įrangos kūrimas ir IT, todėl netrukus Kosovas taps patrauklia šalimi ne tik  dėl potencialių klientų, bet ir dėl potencialių darbuotojų. Jau nekalbant apie tai, kad šalis užima 44 vietą iš 190 šalių pagal „Verslo aplinkos indeksą“ (angl. Ease of doing business index) dėl palankios verslui reguliavimo aplinkos, ypač technologijų sektoriuje.

Iš tiesų atėjo laikas pabusti iš utopinės svajonės užkariauti jau perpildytas rinkas ir suprasti, kad geriau pradėti domėtis sritimis, kuriose iš tikrųjų galima pasiekti realių pokyčių. Kosovas yra tik vienas iš daugelio tokių pavyzdžių, ir Paysera džiaugiasi galėdama tapti šaliestechnologijų proveržio dalimi. Elektroninių mokėjimų tinklas plečiasi į užsienio rinkasieškodamas patikimų ir patyrusių partnerių, norinčių ir galinčių teikti Paysera paslaugas savo šalyse, todėl bendrovė yra pasirengusi žengti ir į kitas Balkanų šalis, jei tik atsiras tokių galimybių.

Susiję straipsniai #
#

Spalis 2020 • 4 min.

Trumpa Lietuvos fintech istorija

16-ojo Paysera gimtadienio proga įmonės generalinis direktorius Vytenis Morkūnas apžvelgia trumpą, bet turtingą Lietuvos fintech istoriją. Nuo pirmųjų mokėjimo kortelių iki prekybos fiziniu auksu – visa tai telpa į mažiau nei 30 nepriklausomos Lietuvos metų.

Skaityti daugiau
#

Rugpjūtis 2020 • 8 min.

Vien tik geros verslo idėjos nepakanka

Nebūtina savo verslą pradėti nuo nulio ar turėti unikalią verslo idėją. Dabar savo įmonę galite įkurti greičiau ir taip paspartinti savo veiklą. Vis dėlto įmonę įsteigti šiandien galima ir trumpesniu keliu, kuris gali jus greitai išvesti į priekį.

Skaityti daugiau
#

Birželis 2020 • 3 min.

Paysera į Kosovą atneša konkurencijos ugnį: gavo pirmąją šalyje elektroninių pinigų įstaigos licenciją

Lietuviško kapitalo elektroninių mokėjimų tinklas Paysera plečiasi į Kosovą. Balkanų valstybės centrinis bankas įmonei Paysera Kosova suteikė pirmąją šalyje elektroninių pinigų įstaigos (EMI) licenciją. Tarptautinio licencijuoto tinklo atstovai teigia, kad pervedimai Kosovo gyventojams taip pat taps pigesni, kai kuriais atvejais net 25 kartus.

Skaityti daugiau

APIE

Paysera yra Lietuvos banko licencijuota tarptautinė elektroninių pinigų įstaiga. Savo klientams siūlome platų paslaugų spektrą – nuo asmeninių ir verslo sąskaitų iki mobiliosios programėlės, mokėjimo kortelių ir mokėjimų surinkimo elektroninėse parduotuvėse.
Skaityti daugiau.